2023.12.11., hétfő - Árpád
Győr: -1o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Rengeteg trafikot bezárhatnak

frisshirek.hu | 2023. november 19. - 08:30
Rengeteg trafikot bezárhatnak

Szigorítás várható a dohánytermékek árusítása helyéül szolgáló trafikok működésében, a 18 éven aluliak dohánytermékekkel való kiszolgálása még mindig nagyon nagy problémát jelent - erősítette meg az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya.

"Mindenféleképpen hangsúlyozni kell, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a dohánytermékek árusítása helyéül szolgáló trafikok működésében komoly szigorítás várható, ugyanis a 18 éven aluliak dohánytermékkel való kiszolgálása még mindig nagyon nagy problémát jelent" – válaszolta a Blikk megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya.

Ugyan a tárcánál még nem tudták megmondani, mikor lép hatályba az új rendelkezés, ám azt kilátásba helyezték, hogy magasabb pénzbírságra és hosszabb zárva tartásra, vagy akár az engedélyük elvesztésére is számíthatnak azok a trafikok, melyek kiskorúakat szolgálnak ki dohánytermékkel.

Ha ugyanis egy dohányboltról kiderül, hogy így tett, az eljáró hatóság egy időre bezárhatja – ez a zárva tartási idő növekszik majd a szigorított szabályozással. Ismétlődő szabálysértés esetén pedig a trafik üzemeltetési jogának visszavonása is opció lesz.

A minisztérium köozlése szerint a dohánytermékeknél a magyar kormány folyamatosan vizsgálja az árváltozás lehetőségeit. Az is kiderült, hogy a dohánytermékeket a jövőben is csak az erre kijelölt üzletekben, tehát trafikokban lehessen beszerezni, és ez vonatkozik az új generációs dohánytermékekre is: a hevítéses és elektromos cigarettákra is.

A kormány célja, hogy ezeknek az internetes beszerzési lehetőségeit megszüntessék, és csak ellenőrzött körülmények között, a trafikokban történhessen meg.

Fotó: Wikipédia