2023.12.11., hétfő - Árpád
Győr: 0o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Robert Fico pártja, a Smer nyerte a szlovák parlamenti választást

Zimon András | 2023. október 01. - 14:00
Robert Fico pártja, a Smer nyerte a szlovák parlamenti választást

A Progresszív Szlovákia sokkal gyengébben szerepelt a vártnál a szlovákiai választásokon. A Smernek a belőle kivált Hlasszal sincs meg a kormányzáshoz szükséges többsége, de a Kereszténydemokrata Mozgalommal vagy a Szlovák Nemzeti Párttal meglehet. A magyar Szövetség nem jutott be a parlamentbe.

Szombaton tartották a szlovákiai parlamenti választásokat. Az eredetileg bejutásra esélyes szélsőjobboldali Republika és a populista Sme Rodina nem jutott a parlamentbe, ahogy a magyar Szövetség sem.

Az eredmények: 

  • Smer 23,37 százalék – 42 mandátum
  • Progresszív Szlovákia 16,86 – 31 mandátum
  • Hang (Hlas) – Szociáldemokrácia 15,03 – 27 mandátum
  • Egyszerű Emberek és szövetségesei 9,05 – 16 mandátum
  • Kereszténydemokrata Mozgalom 6,92 – 13 mandátum
  • Szabadság és Szolidaritás 6,13 – 11 mandátum
  • Szlovák Nemzeti Párt 5,68 – 10 mandátum

Az éjjel a szavazatok összeszámolása nagyon lassan haladt, több elnök, így maga Robert Fico is beszéd nélkül hagyta ott pártja eredményváróját, majd hajnalban visszatért ünnepelni. A Smer természetes szövetségese a belőle kivált Hlas, kettejüknek 69 mandátumuk van, a kormányzáshoz 76 kell, vagyis megegyezésük esetén egy harmadik pártot be kell még vonniuk. A bejutottak közül a Hang mellett a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt és a Kereszténydemokrata Mozgalom sem zárkózott el a választás előtt egy Smerrel kötött koalíciótól. A Hlas egy politikusa az eredmények ismeretében azt nyilatkozta: az Egyszerű Emberekkel és a Szlovák Nemzeti Párttal kizárt a koalíció. A Smer és a Hlas közötti együttműködést nehezíti, hogy a két pártelnök, Fico és Peter Pellegrini régi sérelmeik miatt beszélőviszonyban sincsenek. Korában rebesgettek egy olyan háttéralkut, hogy a két párt koalíciójában Pellegrini személyesen nem venne részt, cserébe a Smer jövőre támogatná egykori politikusa elnökjelöltségét.

 A nyugatos, liberális erőknek nagy kudarc ez a választás.

Az exit pollok által győztesnek kihozott Progresszív Szlovákiát vezető Michal Šimečká és a Szabadság és Szolidaritás elnöke, Richard Sulík jobb eredményt vártak. Sulík egyenesen így nyilatkozott: „Az eredményt feltartott mutatóujjként értelmezzük, hogy jobban is igyekezhetnénk”. Zuzana Čaputová, Szlovákia nyugatos köztársasági elnöke, a Progresszív Szlovákia egykori tagja már a választás előtt világossá tette: mindenképpen a győztesnek ad kormányalakítási megbízást, nem kezd matekozni, hogy kinek van nagyobb esélye kormányt alakítani.

A szlovákiai választások lehetséges eredményeiről korábban a frisshirek.hu is beszámolt

Fotó: Wikipédia