2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 8o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Megszületett az eddigi legsúlyosabb ítélet a Capitolium ostromával kapcsolatban

frisshirek.hu | 2023. május 26. - 06:50
Megszületett az eddigi legsúlyosabb ítélet a Capitolium ostromával kapcsolatban

A bíróság 18 év börtönre ítélte csütörtökön a 2021. január 6-i, az amerikai törvényhozás ostromával végződő zavargások egyik szervezőjének tartott Stewart Rhodes-t.

Az Oath Keepers, szélsőjobboldali szervezet alapítóját tavaly november végén az esküdtszék bűnösnek találta

államellenes szervezkedés vádjában, és annak nyomán az ügyben eljáró bíró most mondta ki az ítéletet Washingtonban - számolt be az MTI. Az ügyészség 25 év börtönbüntetés kiszabását kérte, de a 18 év így is az eddigi legsúlyosabb büntetés a 2021. január 6-i események miatt indult büntetőperekben.

Stewart Rhodes egyben az első, akire a bíró kimondta az ítéletet,

azok közül, akiket a rendkívül ritkán alkalmazott összeesküvés vádjában bűnösnek talált az esküdtszék, amiért előre eltervezett módon meg akarták akadályozni az elnöki hatalomátadást, és Joe Biden választási győzelmének kongresszusi jóváhagyását. Szintén először a január 6-i ügyek közül a bíró helyt adott annak az ügyészi indítványnak, hogy terrorizmus bűncselekménnyé minősítse Rhodes tettét, ami a büntetés kiszabásakor súlyosbító tényező volt.

Az 58 éves Stewart Rhodes az ítélethirdetés előtt magát politikai bebörtönzöttnek nevezte, és úgy fogalmazott, hogy

egyetlen bűne - ahogy Donald Trumpnak is -, hogy ellenáll azoknak, akik az ország elpusztítására törnek.

A bíró az ítélethirdetés előtt úgy jellemezte Stewart Rhodes-t, hogy olyan emberről van szó, aki "ebben az országban a demokráciát erőszakká akarja alakítani", és amint kiszabadul a börtönből ismét készen áll majd fegyvert ragadni a kormánya ellen.

A Stewart Rhodes-szal együtt tavaly november végén bűnösnek talált további négy Oath Keepers-tag esetében csütörtök este és pénteken hirdet ítéletet a bíró.

A január 6-i perekben az esküdtszék május elején négy további embert mondott ki bűnösnek, ugyancsak az összeesküvés vádjában. Egy másik szélsőséges szervezet, a Proud Boys alapítóját, Enrique Tarriót és három társát szintén a január 6-i események szervezőjeként és előkészítőjeként állították bíróság elé. Ügyükben várhatóan augusztusban hirdetnek ítéletet. A 2021. január 6-i zavargások nyomán mintegy ezer embert állítottak bíróság elé az Egyesült Államokban.

A kiemelt kép forrása: Twitter