2023.10.01., vasárnap - Malvin
Győr: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Még mindig nem tudja a kormány a vármegyésítés árát

frisshirek.hu | 2023. május 26. - 13:00
Még mindig nem tudja a kormány a vármegyésítés árát

Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében január 1-jétől a megyék neve vármegyékre változott. Azóta már csaknem hat hónap telt el, így Mellár Tamás (Párbeszéd) újra elérkezettnek látta az időt, hogy rákérdezzen Gulyás Gergelynél, tudja-e már a kormány,  mennyibe került a megyék átnevezése, írja a 24.hu.

A cikk szerint a politikus a következő kérdéseket tette fel:

  • Összesen hány kormányzati szervezetet érintett az átnevezés, melyek ezek?
  • A szervezetek nevében történt változás mennyibe került, ideértve az informatikai átállás és egyéb infrastrukturális költségeket is?
  • A közútkezelő mennyi táblát cserélt le, ez mekkora költséget jelent?
  • Mely egyéb, nem kormányzati szervezetet érintett a névváltozás, ezek a kormány tudomása szerint mekkora költségterhet jelentettek az érintett szervezetek számára?
  • Összességében mekkora költséggel járt az ország számára az átnevezés?

 

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy válaszolt, hogy nem válaszolt. Panyi Miklós azt közölte ugyanis: egyelőre nem tudnak pontos összeget mondani arról, mennyibe került az átnevezés. A megye elnevezés ugyanis addig használható,, míg az áttérés a „vármegye” megnevezésre „a felelős gazdálkodás elveit figyelembe véve nem valósítható meg”.

Az érintett szerveknél folyamatosan zajlik az átnevezés, ám a folyamat még nem ért a végére, így a pontos kiadások összege nem ismert.

Fotó: Wikimedia Commons