2023.10.01., vasárnap - Malvin
Győr: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Könyvtárszakmai konferenciát szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

frisshirek.hu | 2023. május 26. - 12:27
Könyvtárszakmai konferenciát szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Könyvtárszakmai konferenciát szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), „Helyben vagyunk!, avagy a közkönyvtárak szerepe a helyi közösségek jólétében és jóllétében” címmel május 31-én, szerdán a FSZEK Központi Könyvtárában, írja az MTI.

 A rendezvény, amely a 2016 tavaszán „Informálni, Integrálni, Inspirálni - Közkönyvtárak a XXI. században” címmel elindított szakmai sorozat következő állomása, a könyvtár és a helyi közösség kapcsolatára fókuszál. A konferencián arra keresik a választ, hogy a közkönyvtárak működésükkel, szolgáltatásaikkal, programjaikkal hogyan tudnak hozzájárulni a közösség és benne az egyén fejlődéséhez, jólétéhez és jóllétéhez.

A konferenciát május 31-én, szerdán 10.00 és 15.00 óra között rendezik a FSZEK Központi Könyvtárában, Budapesten. Zágrábból Ismerna Meic, Krakkóból pedig Agnieszka Staniszewska-Mól könyvtárigazgatók is tartanak előadást. A konferencián közösségszervező és közösségépítő szakemberek, hazai és külföldi gyakorló könyvtárosok segítségével tekintik át, mi lehet a közkönyvtárak új szerepe a helyi közösségek életében; szóba kerül a zöld kerületek és a kultúra kapcsolata, valamint az új épületek, új szolgáltatások témaköre.

 Áttekintik a külföldi példákat, a jó gyakorlatokat, szó lesz a közösségi munka szerepéről a könyvtárakban.

A konferenciához kapcsolódóan kedden a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója együttműködési megállapodást ír alá a Zágrábi és a Krakkói Könyvtár igazgatójával, amelynek célja a könyvtárak közötti szakmai együttműködés megerősítése, egymás helytörténeti gyűjteményeinek kölcsönös gazdagítása, valamint a kulturális együttműködés.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Közkönyvtári Egylet, valamint a Könyvfőváros 2023 támogatta, a konferencia részletes programja elérhető a https://fszek.hu/News/kozkonyvtarak-a-xxi-szazadban-2023 internetes oldalon.

Fotó: Wikimedia Commons