2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 3o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Dobrev Klára: a kormány az oka a tartós válságnak

frisshirek.hu | 2023. május 19. - 21:30
Dobrev Klára: a kormány az oka a tartós válságnak

A kormány az oka annak, hogy válságból válságba zuhan az ország - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke pénteken Szegeden. Dobrev Klára pártja szegedi fórumán azt mondta, semmi más nem történt az elmúlt tíz évben, minthogy a hétköznapok nemzeti büszkeségét elvette a magyaroktól az Orbán-rendszer, közölte az MTI.

Egy "jól szervezett rablóbanda uralkodik ebben az országban", "amely az utolsó fillért is kicsavarja ebből a nemzetből" - hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, addig fog ez így maradni, "amíg tűrjük, hogy dirigáljanak nekünk, hogy minden pénzünket elvegyék, amíg nem tudjuk megszervezni az ellenállást".

Dobrev Klára úgy fogalmazott, 2010 után soha nem látott mennyiségű uniós támogatás érkezett Magyarországra. Lett volna forrás a tisztességes egészségügy, oktatás megteremtésére vagy az összes panel- és társasház felújítására, és így töredéke lenne a rezsi a mainak. Még egy közepesen tehetségtelen kormánynak is sikerült volna - fűzte hozzá. A kormány legnagyobb, "ordas hazugsága", hogy háborús vagy szankciós infláció van.

A magyar infláció több mint háromszorosa az uniós átlagnak - közölte a DK európai parlamenti (EP-) képviselője. A politikus szerint olyan kormány irányítja az országot, amely nem hajlandó tenni az infláció ellen. Mint mondta, a DK azt javasolta, más országokhoz hasonlóan vigyék le az alapvető élelmiszerek áfáját.

Tisztességes gazdaságpolitikával, átlátható költségvetéssel, a bizalom visszaszerzésével három hónap alatt haza lehetne hozni az uniós forrásokat - fogalmazott Dobrev Klára.

A kormány politikája a forintgyengítésre és az olcsó, kiszolgáltatott magyar munkaerőre épül, ami tönkretette a nyugdíjakat és a béreket. Az elmúlt években Orbán spórolt az egészségügyön, az oktatáson, a nyugdíjak értékállóságán, hogy neki és oligarcháinak több maradjon - mondta a politikus. Az elmúlt években sok százezer fiatal ment el külföldre, Orbánnak pedig ez nincs ellenére, hiszen olyanok távoztak, akik elégedetlenek a politikájával - közölte az EP-képviselő.

Dobrev Klára szerint nem csodákra, hangzatos szavakra van szükség, hanem teljes filozófiaváltásra: a kormányzás nem uralkodás, hanem szolgálat. Ma az az ország sikeres, ahol az emberek sikeresek, ahol nem vasba, betonba, kínai akkumulátorgyár támogatásába fektetik a pénzt, hanem az emberek jólétébe, szociális ellátásba, egészségügybe, oktatásba.

A DK azért hozta létre az árnyékkormányt, hogy megmutassa, lehet az országot másképp vezetni, tartalomban, stílusban és személyekben is van alternatíva. Nincs azonban idő várni, mert amíg ez a kormány uralkodik, minden évben sok tízezer ember hal meg olyan betegségben, melyet meg lehetett volna gyógyítani, egyre rosszabbul élnek idős honfitársaink, egyre kevesebbet érnek a fizetések, elmennek gyermekeink és unokáink - közölte a politikus.

Az ellenzék a legnagyobb politikai szervezeteként a DK feladata az ellenállás megszervezése, annak a többségnek az összefogása, melynek elege van az orbáni politikából - mondta Dobrev Klára.

Fotó: A DK Facebook oldala