2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Svájci siker a Tour de Hongrie harmadik szakaszán - A feje tetejére áll Budapest a hétvégén

frisshirek.hu | 2023. május 12. - 19:15
Svájci siker a Tour de Hongrie harmadik szakaszán - A feje tetejére áll Budapest a hétvégén

A svájci Marc Hirschi győzött a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny pécsi szakaszán pénteken, ezzel átvette a vezetést összetettben. Legjobb magyarként Dina Márton a tizedik helyen ért célba.  Közlekedési változásokra, korlátozásokra kell készülni Budapesten vasárnap a Tour de Hongrie mezőnyének megérkezésekor - közölte a Budapesti Közekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel, hozzátéve, hogy a lezárások BKK-járatokat is érintenek.

A harmadik etap volt az első hegyi befutós a magyar körverseny idei kiírásában: Kaposvár és Pécs között a 180 kilométeres táv alatt 2511 méternyi szintkülönbség megmászása várt a mezőnyre. Borús, párás időben rajtoltak el a kerékpárosok, ennek ellenére sok helyen biztatták őket nézők, különösen Pécsen, ahol a dzsámi környékén nagy tömeg gyűlt össze. Még római legionáriusnak öltözött drukkerek is hajtották a versenyzőket, ahogy megközelítették a rendkívül meredek, helyenként húsz százalék feletti emelkedésű Bárány utcát, amelyet háromszor kellett megmászniuk.

A nap ötfős szökésének három és fél perces különbséget engedett a mezőny, amelynek élén az összetett esélyeseinek csapatai, a DSM, az UAE és az Ineos Grenadiers diktálták a tempót. Az időközben hétfősre bővült élcsoport sorsa már a második pécsi mászásnál megpecsételődött, amikor az Ineos Grenadiers-ből előbb a kolumbiai Egan Bernal, majd az ecuadori Jhonatan Narváez váltott ritmust, utóbbit csak a brit Oscar Onley (DSM) és az új-zélandi Finn Fisher-Black (UAE) követte, hármasuk pedig gyorsan utolérte az elöl maradt három szökevényt. Ez azonban nem felelt meg a többi csapatnak, tempót váltva befogták őket a mánfai emelkedőig. Az eső nem érkezett meg, a döntés pedig az utolsó hegyre maradt, ekkor be is következett a Dina Márton által jósolt "tűzijáték". Ebben az okosan kiváró svájci Marc Hirschi bizonyult a legerősebbnek és győzelmet ünnepelhetett az állatkert előtt, ezzel a papírformának megfelelően átvette a sárga trikót az Európa-bajnok sprinter holland Fabio Jakobsentől, aki már az első pécsi mászásnál leszakadt. Másodikként a korai támadást indító brit Ben Tullett, harmadikként honfitársa, Max Poole ért célba, miközben Dina kiválóan tartotta magát az összetett esélyesekkel és tizedik lett. Ezzel átvette a fehér trikót, amely az összetett legelőkelőbb pozícióját elfoglaló magyar kerékpárost illeti, mivel a nyolcadik helyen áll.

Az M4 Sportnak Dina kiemelte: a szakasz vége nehéz volt, de még ennél is nehezebbet várt.

"Egy picit kevés voltam a meredeken - elevenítette fel a pillanatot, amikor utolérte Jakob Fuglsang, Matteo Badilatti és Yannis Voisard, és leszakítania csak előbbit sikerült. - Majd holnap rápróbálok megint."

Kifejtette: a nap nem volt igazán nehéz, csupán az utolsó kör a két emelkedővel. Kiemelte, hogy Bernal ellen még soha nem harcolt, ez óriási élmény volt számára.

Hirschi felidézte: nem akart túl korán támadni, de Tullet megindulására reagálnia kellett és mindenképp elsőként akart célba érni, egyúttal a lehető legnagyobb időkülönbséget kialakítani. Mint mondta, csapata elhozta az emelkedő aljáig, az utolsó kilométereknél pedig mindegy volt, hogy elöl vagy valaki mögött teker, minden a lábakon múlt.

A szakaszt három kerékpáros, köztük két magyar, Árvai Kristóf (Epronex-Hungary) és Sidló Dániel (válogatott) nem fejezte be. A díjátadót galambreptetés zárta.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körverseny összetettjéről várhatóan a szombati szakasz dönt: Martonvásárról 206 kilométert tekernek Dobogókőig, az etap teljes szintemelkedése 2646 méter lesz. A vasárnap Budapesten záruló viadal összes szakaszát élőben közvetíti az M4 Sport, az értékelő Apres Tour műsor pedig az m4sport.hu-n tekinthető meg.

Közlekedési változások Budapesten vasárnap

Azt írták, vasárnap hajnaltól 18 óráig lezárják az Árpád fejedelem útját, valamint a Margit híd alatti területet, majd 8 és 16 óra között korlátozásokra kell készülni az Árpád fejedelem útja-Elvis Presley tér-Margit híd-Jászai Mari tér útvonalon.

Lezárják továbbá az Antall József rakpart (pesti alsó rakpart)-Széchenyi tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Apród utca- Attila út-Alagút-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem tér-Bem rakpart-Árpád fejedelem útja útvonalon.

A lezárások miatt május 14-én, vasárnap a 2-es, 2B és a 23-as villamosok 7 és 16 óra között - az Eötvös téri útátjáró zárása miatt - két szakaszon, a Jászai Mari tér és Széchenyi István tér, illetve a déli végállomások és a Boráros tér között közlekednek; a kimaradó szakaszon a 15-ös busszal lehet utazni.

A 4-es és a 6-os villamosok 9-től 15 óráig nem állnak meg a Margitszigetnél; a 19-es villamos hajnaltól előreláthatólag 17 óráig két szakaszon, Kelenföld vasútállomás és a Batthyány tér, illetve a Bécsi út/Vörösvári út és a Széll Kálmán tér között jár.

Hajnaltól a 41-es villamos és az N19-es nosztalgia villamos előreláthatólag 17 óráig módosított útvonalon, a Krisztina körúton közlekedik.

Több busz útvonala is megváltozik: az 5-ös busz módosított útvonalon, a Dózsa György tér érintése nélkül, a Mészáros utcán közlekedik; a 9-es busz hajnaltól 18 óráig módosított útvonalon, a Váci úton és az Árpád hídon jár; a 11-es busz 9-15 között módosított útvonalon, a Nagybányai út és a Széll Kálmán tér között közlekedik, nem érintve a Batthyány teret; a 39-es busz 9-15 óra között a Ráth György utca és a Széna tér között közlekedik; a 16-os és a 216-os autóbuszok 8 és 16 óra között nem járnak, helyettük a sűrítve közlekedő 16A busszal érhető el a Várnegyed a Széll Kálmán tér felől; a 26-os busz hajnaltól 17-ig nem közlekedik a Margit hídon, csak a Göncz Árpád városközpont és a Centenáriumi emlékmű között jár; a 226-os busz hajnaltól 17 óráig módosított útvonalon, az Óbudai-sziget és a Göncz Árpád városközpont között jár, de az Árpád híd felől mindkét irányban betér a Margitszigetre a Centenáriumi emlékműhöz; a 105-ös és a 210B buszok 8 és 16 óra között módosított útvonalon, a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon közlekednek; a 178-as busz 8 és 16 óra között módosított útvonalon, csak Budán jár, a Deák Ferenc tér helyett az Attila úton a Széll Kálmán térig közlekedik.

Idén a 150. születésnapját ünneplő Budapest, a Budapesti Közlekedési Központ és a Tour de Hongrie-t szervező Vuelta Sportiroda közös, lakossági kerékpározást is szervez a verseny alkalmából - írták.

A szakaszgyőztes svájci Marc Hirschi, az UAE Team Emirates versenyzője a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik, 180 kilométeres Kaposvár - Pécs szakaszának befutóján Pécsen 2023. május 12-én. MTI/Vasvári Tamás