2023.12.11., hétfő - Árpád
Győr: 0o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Lelki kapaszkodók a székesfehérvári utcán

Erdei Luca | 2023. április 27. - 07:15
Lelki kapaszkodók a székesfehérvári utcán

Móricz-Sabják Simonnak is emléket állít az az utcai kiállítás, ami Székesfehérváron nyílt meg. A tárlaton látható, tragikus hirtelenséggel elhunyt fotográfus alkotásait árverésre bocsátják.

A Szent István Király Múzeum körüli kerítésen látható reprodukciókat a Standby Projekt Túl.../Beyond... című kiállításának anyagából válogatták a szervezők. Az alkotások olyan lelki kapaszkodóként szolgáló témákat vetnek fel, mint a természet, a szépség, a család, az emberi kapcsolatok, a földi élvezetek vagy éppen a földön túli tér, a történeti és kulturális hagyomány vagy a transzcendencia. A képek kiemelt motívuma a fény, az élet, a szellem és a bizakodás szimbóluma - olvasható az Origón.  

Az utcakiállításra a festményeket Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a fotókat Raden Hannawati grafikus, társszervező válogatta. A székesfehérvári tárlat megemlékezik a tragikus balesetben, 42 éves korában, 2022. december 28-án elhunyt Móricz-Sabján Simon kiváló fotóművészről is. 

Móricz-Sabján Simon, aki a hazai dokumentarista fotográfia középgenerációjának egyik meghatározó alakja volt, tavaly októberben nyerte el a Robert Capa fotográfiai nagydíjat. 

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014-ben alapította meg az 5 millió forint összdíjazású Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelynek odaítéléséről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben dönt. Móricz-Sabján Simon hetedikként vehette át 2022. október 20-án a Capa-nagydíjat és a hozzá járó pénzjutalomat.

Akkor így írt a fotós közösségi oldalán:

Elképesztően megtisztelő és hatalmas öröm a Capa-nagydíj elnyerése, és az inspiráció, mellyel elkezdhettem egy új sorozatot, az alföldi sorsfordulatokat bemutató Árnyéksáv című fotóesszémet.

De ennek befejezésére már nem kerül sor. Az 1980-ban Kiskunhalason született fotóművész 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa volt. Munkáját számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, több ösztöndíj nyertese volt, sorozatait rendszeresen mutatta be egyéni és csoportos kiállításokon itthon és külföldön egyaránt. A MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztályának elnökségi tagjaként is tevékeny volt. Alapítója és egyik fő motorja volt a hazai dokumentarista fotográfia tehetségeit tömörítő Pictorial Collective fotós kollektívának.

A művész, két most kiállított nyomatát árverésre bocsájtják, a megvásárlásából befolyó összeget a projekt a családnak ajánlja fel. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon Fb oldala/ Mohai Balázs