2023.12.11., hétfő - Árpád
Győr: 1o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Elektromos közösségi rollerszolgáltatás indul Békéscsabán

frisshirek.hu | 2023. április 06. - 14:41
Elektromos közösségi rollerszolgáltatás indul Békéscsabán

Április végén elindulhat az elektromos közösségi rollerszolgáltatás Békéscsabán. Ezen kívül "kísérleti jelleggel" árverésen meghirdetik egy uniós támogatásból fejlesztett iparterület egy részét a városban - erről határozott a megyei jog település közgyűlése.

A közgyűlés egyhangú döntése értelmében a Budapest egyes kerületeiben, Dunaújvárosban, Székesfehérváron és Zalaegerszegen szolgáltató, szegedi székhelyű Vilii Fly Magyarország Kft.-vel kötnek megállapodást arról, hogy a cég száz rollerrel, induláskor 73 parkolóponttal április 20. és 30. között, háromhónapos próbaidőszakkal az elején elindítja az elektromos közösségi rollerszolgáltatást Békéscsabán.


Április 14-én egy tematikus bevezető napot tartanak a békési vármegyeszékhely főterén, ám Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester szerint ezt követően további felvilágosítást kell adni a szolgáltatást várhatóan igénybe vevők számára, emiatt nem indul el azonnal a próbaüzem.
Lehetőség van úgynevezett no-go és lassú zónák kijelölésére, az ülésen jelen lévő ügyvezető, Gittinger Dániel erről azt mondta, az önkormányzatnak kell megadnia, hol szeretnének ilyet, ők be tudják állítani az informatikai rendszerükben.


Az előterjesztés szerint a cég a parkolópontok területének használatárért díjat fizet az önkormányzatnak, amelyből évente akár nettó 2,4 millió forintos bevétel is származhat.


A határozat szerint a próbaidő három hónap, amennyiben utána 8 napig nem érkezik ellenkező döntés, a szerződés határozatlan idejűvé válik.


A szolgáltatást végző Vilii Fly Magyarország Kft. anyacége a világ első rollermegosztó hálózatát hozta létre, Amerikában piacvezető, és a nyugat-európai országokban is jelentős piaci részesedéssel bír. Magyarországon 2019-ben alapították a társaságot. Tulajdonosai között 2021 óta az MVM cégcsoport egyik cége is szerepel - olvasható az előterjesztésben.


A közgyűlés határozott arról is, hogy az egyik iparterületen nyilvános árverésre bocsát egy 1 hektáros területet.


Az iparterületet - egy másikkal együtt - korábban 818 millió forint uniós támogatásból fejlesztettek, a 15 hektáros Csanádapácai úti iparterületen a közműveket (ivóvíz-, szennyvíz-, áram-, gázhálózat) építettek ki, a csapadékvíz-elvezetést oldották meg és több mint 1 kilométeren közúti infrastruktúrát fejlesztettek.


Szarvas Péter polgármester az ülésen elmondta, több érdeklődő is volt a terület iránt; egy éve egyeztetnek az uniós támogatásokat felügyelő Irányító Hatósággal, továbbá a Magyar Államkincstárral arról, hogy van-e lehetőség a terület értékesítésére, ilyen esetben vissza kell-e fizetni részben vagy egészben a támogatást vagy sem. "De nem sikerült pontot tenni az egyeztetés végére" - fogalmazott.


A közgyűlés 14 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett azt szavazta meg, hogy nyilvános árverésen hirdessék meg a területet, és utána is folytassák a "tisztázó egyeztetéseket" az illetékes szervekkel.


Képviselői kérdésre válaszolva a városvezető elmondta, egy magyar, környékbeli vállalkozó részéről van konkrét érdeklődés a terület iránt, termelő középvállalat építése a célja. Hozzátette, a kikiáltási ár 67 millió forint, "ilyen területet ilyen magas áron még nem hirdettünk" - fogalmazott.
A közgyűlés egyebek mellett határozott arról is, hogy eredménytelennek nyilvánítja a hamarosan elkészülő új bábszínház kertjébe tervezett, Munkácsy-tematikájú köztéri szobor elkészítésére kiírt meghívásos tervpályázatot, és újat ír ki -írja az MTI.

Fotó: vezess.hu