2023.10.01., vasárnap - Malvin
Győr: 15o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Greenpeace: Visszavonták a Fertő tavi „természetpusztító óriásberuházás” engedélyét

frisshirek.hu | 2023. április 03. - 13:26
Greenpeace: Visszavonták a Fertő tavi „természetpusztító óriásberuházás” engedélyét

A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület idén januárban indított pert, mivel a Kormányhivatal karácsonykor meghosszabbította a korábban felfüggesztett beruházás engedélyezését. Az ügyben most fordulat állt be.

A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság a múlt hét pénteken tartott tárgyaláson –  írja a Napi.hu.

A bíróság pénteki döntése nagyon fontos közös sikere a Fertőt védő civileknek, de a végső cél továbbra is az, hogy a kormány alapjaiban gondolja újra a terveket, és csak egy sokkal szerényebb, kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen, amellyel nem sérül a Fertő tó európai szempontból is kiemelkedő élővilága

 –  írja a Greenpeace közleménye.

A környezetvédők fontos győzelemnek nevezték, hogy a bíróság az engedély visszavonására, és új eljárás lefolytatására kötelezte a megyei kormányhivatalt, a szerintük „természetpusztító óriásberuházás” ügyében.

A 2022 nyarán felfüggesztett beruházás gazdája tavaly év végéig az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt, ami a megszűnése előtti utolsó pillanatban kezdeményezte a Fertő tavi projekt környezetvédelmi működési engedélyének kiadását, hogy ha úgy alakul, akkor folytatni lehessen az építkezést. A megszűnő állami cég jogutódja a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium lett, így ez a tárca felelős a további lépésekért – emlékeztetett a Greenpeace.

A fejleményekre reagáltak ellenzéki pártok is.

„Mint az az országgyűlési képviselő, aki 2018 óta küzd a Fertő-part hagyományokhoz és a környezethez illő modernizálásáért, valamint az eljárást elindító Fertő tó barátai Egyesület alapító tagja, üdvözlöm a bíróság döntését. Emlékeztetnék arra, hogy 2018 novemberében egy képviselői fogadóórámon ültünk le többen először közösen a Fertő ügyében”

 –  írja a Jobbik sajtóközleményét jegyző Brenner Kolomon.

A DK „árnyékkormánya” azonba arra figyelmezettet: még mindig veszélyben van a Fertő tó, és Magyarország többi élővizét is fenyegeti az Orbán-kormány.

Kép forrása: Pixabay.