2023.10.01., vasárnap - Malvin
Győr: 15o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Fejleszteni kell a légimentő bázisok hálózatát – nem tűr halasztást!

Tóth Zsuzsa | 2023. március 31. - 19:00
Fejleszteni kell a légimentő bázisok hálózatát – nem tűr halasztást!

Az idő sürget! A Jobbik-Konzervatívok képviselője a miniszterelnök közbenjárását kéri annak érdekében, hogy a kormány mielőbb tegyen lépéseket az ügyben. A kormány elutasította az új légimentő bázis javaslatát, de ez nem tántorítja el azokat, akik azt szorgalmazzák, hogy minél gyorsabban oldják meg a szóban forgó veszélyes problémát, hiszen a Nyugat-Dunántúl jelentős részére nem ér oda időben a légimentő helikopter. A baj még ennél is nagyobb, hiszen megszűnik a Sármelléki Légimentő Bázis, és a lefedetlen nyugat-dunántúli területtől a még távolabb eső Marcaliba kerül a mentőhelikopter. Nem csak Balassa Péter küzd az ügyért. Németh Martin, egy Vas megyei fiatalember civilként már régóta szeretné, ha rendezve lenne a biztonságos és gyors légimentés a régióban.

A közelmúltban újabb esetek világítottak rá arra, miért életbevágóan fontos a légimentő bázisok hálózatának teljes kiépítése az országban - közölte Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a Facebookra feltöltött bejegyzésében. A Jobbik-Konzervatívok képviselője a miniszterelnök közbenjárását kéri annak érdekében, hogy a kormány mielőbb tegyen lépéseket az ügyben, írta meg a frisshirek.hu.

Balassa Péter hozzátette, az országban ez nagyrészt megvalósul, de tudomása szerint a Nyugat-Dunántúl jelentős részére és Győr környékére ennél később jut el a gyors segítség; Szombathelytől Győrig, Sárvártól Sopronig nem biztosított a mentőhelikopter 15 percen belüli kiérkezése. Ez nagyságrendileg 700-800 ezer embert érint.

"AZT GONDOLOM, HOGY AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG AZ EGÉSZ ORSZÁG TERÜLETÉN ÉRVÉNYES KELL, HOGY LEGYEN"

- írta Balassa Péter.

Nem csak Balassa Péter küzd az ügyért. Németh Martin, egy Vas megyei fiatalember civilként már régóta szeretné, ha rendezve lenne a biztonságos és gyors légimentés a régióban. Portálunk megkereste Martint, aki készséggel tárta fel az ügy részleteit.

„2022 májusában kezdtem el foglalkozni a nyugat-magyarországi légimentés problémájával, ekkor írtam az első leveleket az érintett régió (Vas megye és Győr-Moson-Sopron megye) országgyűlési képviselőinek. Levelemben felhívtam a figyelmet arra, hogy Magyarország térképén hatalmas fehér folt éktelenkedik: Nyugat-Magyarországon több százezer magyar számára nem biztosított mentőhelikopter 15 percen belüli kiérkezése.” (A légimentők hivatalos oldala itt ír arról, miért fontos a 15 perc – a szerk.)

Míg máshol ez megoldott, Magyarország nyugati régiója – Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron és Szombathely térsége – messze van a legközelebbi légimentő bázisoktól, azok mentőhelikopterei nem is mindig elérhetőek.

Hatótávon kívül esik az M1-es autópálya majdnem teljes kisalföldi szakasza, a Rábától nyugatra eső területek – így számtalan település – köztük az ország leglátogatottabb fürdői közé tartozó Bükfürdő és Sárvár. Ez azt jelenti, hogy az év egészében itt élő 700-800 százezer polgár mellett azokat is érinti a veszély, akik a térségben nyaralnak, vagy épp csak átutaznak.

„A levélben a régió összes kormánypárti és ellenzéki országgyűlési képviselője számára javasoltam a probléma megvizsgálását, egy új légimentő bázis Vas megye északi vagy Győr-Moson-Sopron megye déli részén való elhelyezését” – mondta el Németh.

„A levelemre reagálva Balassa Péter, Vas megyei országgyűlési képviselő a Parlamentben ismertette a problémát, illetve sürgette annak megoldását” –tette hozzá.

 A felszólalásról készült felvételt, az alábbi videóban tekinthetik meg:

Ebben szerepel az is, hogy korábban Sárvár és Mihályi is felmerült, mint lehetséges helyszín, azonban nem történt változás.

„Ezt követően Répcelakon találkoztam Balassa Péter képviselő úrral és Brenner Koloman Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselő úrral – akik szintén pozitívan reagáltak levelemre -, és Ők megígérték, hogy költségvetési javaslatot nyújtanak be a légimentőbázis megvalósulásáért.

„A javaslattétel megtörtént, azonban a kormánypárti képviselők nem támogatták a szükséges források átcsoportosítását, lesöpörték a veszélyt elhárító javaslatot” – mesélte portálunknak Németh Martin

A kezdeményezés után, folyosói pletykaként megjelent lehetséges opcióként Pápa, amely Mihályi és Sárvár mellett korábban is szóba került már.

„Bár Ágh Péter, a választókerületem képviselője nem foglalkozott a veszéllyel, az érintett terület városvezetőinek, illetve sok kisebb település önkormányzatának megkeresése és felkeresése folyamán független és ellenzéki településvezetők mellett voltak olyan kormánypárti polgármesterek is, akik támogatólag reagáltak a javaslatra" - bizakodik Németh, aki kétségtelenül mindent megtesz az ügy érdekében, és ezzel hosszú távon vélhetően több emberi élet megmentésében fog szerepet vállalni.

Ez egy pártok felett álló probléma, ami közös konszenzust igényel. Nincs mire várni. A törvényhozók már így is elkéstek, és hamarosan tovább nő a veszély Nyugat-Magyarországon: megszűnik a Sármelléki Légimentő Bázis, és a lefedetlen nyugat-dunántúli területtől a még távolabb eső Marcaliba kerül a mentőhelikopter. Itt az ideje, hogy megoldódjon ez az égető probléma; az már részletkérdés, hogy Sárvár, Pápa vagy más település lesz az új légimentőbázis otthona. Mivel a szükséges lépések nem történtek meg, a veszély pedig még az eddiginél is nagyobb lesz, a találkozók és a levelezések mellett Martin egy kisebb csapattal aláírásgyűjtésbe kezd a légimentő bázis megvalósítása érdekében. Bízik benne, hogy ezáltal nemcsak a polgárok, hanem a döntéshozók körében is több nyilvános támogatója lesz az ügynek. Tapasztalatai szerint a legtöbb helyi ember nem is tud erről a hiányosságról, értetlenül állnak az előtt, hogy nincs légimentőbázis Nyugat-Magyarországon.

Fotó: Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Facebook oldala