2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 21o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Tudatosan, takarékosan! Ma van a víz világnapja

Sztipán Orsolya, 2023. március 22. - 12:21
Tudatosan, takarékosan! Ma van a víz világnapja

A víz világnapján, március 22-én még nagyobb hangsúlyt kap, hogy ez az elem a legfontosabb táplálékunk. Vigyázni kell rá, de főleg takarékoskodnunk vele, mert a vízhiány nagyon komoly gondokat okozhat a bolygónkon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Olyan időket élünk, amikor a víz kinccsé nyilvánításán sem lepődhetnénk meg. Testünk 72%-a, a Föld felszínének pedig 71 %-a áll vízből. Egy év alatt kb. 1000 liter folyadékot fogyasztunk el, a vesénk napi 180 liter testnedv átfolyását biztosítja. Amíg étel nélkül több hétig is bírja az emberi szervezet, addig 2-3 nap alatt meghalunk víz nélkül. 

A víz világnapját 1993 óta március 22-én tartják világszerte. Számos programot szerveznek, amelyeken keresztül felhívják a figyelmet a Föld vízkészletének megóvására, a pazarlás elkerülésére és a vízfogyasztás szükségességére.

Takarékosság, tudatosság nélkül a vízhiány okozta károk komoly következményekkel járhatnak.

Néhány tipp, amelyet mi magunk is betarthatunk a víztakarékosság jegyében:

Mosogatás közben átlagosan 200 liter vizet használunk el. Ha megoldható, használjunk inkább mosogatógépet, amely ma már egyre több háztartásban megtalálható. A gépnek csupán 15 literre van szüksége egy mosogatáshoz. 

A víztakarékos WC-tartályok felszerelésével is csökkenthető az a vízmennyiség, amely a használatukhoz szükséges. Egy WC-tartály átlagosan 6-10 liter vízzel öblít, és amennyiben van kisebb fokozat , akkor elég a 2-3 liter is egy-egy használat után. Érdemes tehát víztakarékos tartályt vásárolni. Naponta 153 liter vizet fogyasztunk el, amelynek legnagyobb részét a WC használata teszi ki.

Örök vitatémák egyike a zuhanyzás-fürdés közötti választás. Ne kergessen ábrándokat, aki azt gondolja, hogy egy kádban ülve élvezni a fürdés örömeit kevesebb vízhasználattal jár, mint a zuhanyzás. Egy háromnegyedig megtöltött kád 100 liter vízhasználatot jelent, míg egy 6-8 perces zuhanyzásnál csupán 40-50 litert engedünk ki a csapból.

A csöpögő csapot mielőbb javíttassuk meg, mert minél tovább halogatjuk, annál több "pénzünk" csurog le a lefolyón. 

A WWF Magyarország a vízmegtartás erősítését sürgeti

Lépéseket kell tenni ahhoz, hogy a vízkészlet megtartását és pótlását hatékonyan lehessen véghezvinni. A WWF Magyarország azt írja, hogy nem elég fenntartható megoldási mód már a mesterséges vízpótlás, inkább a vízmegtartást kell erősíteni és kiszélesíteni. Ki kell jelölni olyan területeket, amelyek alkalmasak a csapadékvíz felfogására, és lehetővé teszi, hogy a talajba is belekerüljön.

Egy ilyen rendszer kialakításához azonban egyes helyeken fel kell hagyni az eddig alkalmazott termelési módokkal, hogy az időszakosan vízjárta földeket a víz megtartására tudjuk használni.

Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy

ma Magyarországon abba a hitbe ringatjuk magunkat, hogy »víznagyhatalom« vagyunk. Valójában csak a nagy folyóink közvetlen közelében beszélhetünk ilyesmiről, hosszan tartó szárazság esetén már ott sem”.

Fotó: unsplash.com