2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Tovább nő a szakadék a budapesti és a vidéki bérek között: 180 ezer forint

frisshirek.hu, 2023. március 22. - 19:00
Tovább nő a szakadék a budapesti és a vidéki bérek között: 180 ezer forint

Megjelentek a Központi Statisztikai Hivatal oldalán a tavalyi évre vonatkozó havi nettó átlagkereseti adatok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keresetstatisztikai adatközléseit a munkáltatók teljes körére kiterjeszti; a teljes nemzetgazdaságot előtérbe helyező kereseti adatok közlésének időpontja 2023. március 28-a, a 2023 januárjára vonatkozó, Keresetek című gyorstájékoztató megjelenése.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az adatokból kiolvasható, óriási különbségek vannak az átlagkeresetek között a megyéket tekintve:

míg Budapesten 422 052 forint a havi nettó átlagkereset, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 241 855 forint. 

Több mint 180 ezer forint a különbség.

KSH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismertette: folyamatosan vizsgálják a hozzáférhető adatok bővítésének lehetőségét. Ennek a célnak megfelelve 2022-ben megkezdték a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi kereseti adatainak publikálását a munkáltatók teljes körére vonatkozóan is. Ugyanakkor a hosszú idősoros összevetés lehőségének biztosítása érdekében a korábbi elsődleges mutatószámot képviselő, legalább 5 embert foglalkoztató szervezetek adatai is elérhetőek maradnak - jelezték.

Felidézték: a KSH 2019. január vonatkozási hónapjától új adatforrásra támaszkodva publikálja a keresetstatisztikai adatokat. A hivatal a havi kereset- és létszáminformációkat egyrészt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól átvett járulékbevallásból, másrészt a - Központosított Illetményszámfejtési Rendszerbe tartozó költségvetési szervezeteknél - a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és teszi közzé.

Emlékeztettek, hogy a keresetstatisztika elsődleges mutatószáma évtizedek óta a legalább 5 munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál, valamennyi költségvetési intézménynél és foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetnél teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete volt. Mostanra kellően hosszú idősor áll rendelkezésre a munkáltatók teljes körére vonatkozóan is ahhoz, hogy az adatközlések fókuszába ez a kör kerülhessen.

A két vonatkozási körre számított főbb indikátorok közti különbség nem jelentős, 2019 és 2022 között havonta 2,6, illetve 3,5 százalék (azaz 10 és 19 ezer forint) közötti eltérés mutatkozott a bruttó átlagkeresetek esetében. A bruttó mediánkeresetnél a munkáltatók teljes körére számolt értékkülönbség a legalább öt fős sokaságra közölt adathoz képest 5,1 és 2,9 százalék (azaz 9 és 20 ezer forint) között volt.