2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Száz éve született Nyers Rezső – Heinz Fischer volt a díszvendég a rendezvényen

Hajmási Judit, 2023. március 22. - 16:05
Száz éve született Nyers Rezső – Heinz Fischer volt a díszvendég a rendezvényen

Emlékkonferenciát tartott az MSZP első elnökének 100. születésnapja alkalmából, ahol az Osztrák Szövetségi Köztársaság volt elnöke volt a díszvendég.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

1923. március 21-én született Nyers Rezső, aki a 20. század második felében a miniszteri szék és a teljes politikai mellőzöttség között ingázott. Először 1956-ban lett először miniszter, akkor az élelmiszer-ipari tárcát vezette, utolsó miniszteri széke az államminiszterség volt, amiről 1989-ben mondott le.

A megemlékezés tegnap délután az Óbudai Temetőben kezdődött, ahol az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre koszorút helyezett el Nyers sírján, civil szervezetek és alapítványok delegáltjaival közösen, a mai rendezvény az erről készült rövid videóval indult.

A Villányi úti Konferencia Központban tartott konferenciát Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet (PTI) főigazgatója nyitotta meg.

Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke volt az első felszólaló. Beszédében hosszasan méltatta Nyers Rezső munkásságát, különösen máig is elismert reformprogramjait, és a szociáldemokrácia megerősítéséért tett lépéseit, ami nélkül nem lehetnének erősek a nőjogi mozgalmak sem.

Az első tudományos megszólaló Földes György a PTI korábbi főigazgatója volt.

Nem kötelező jelentős politikai személyekről megemlékezni 100. évfordulójukon. Néha könnyebb elfeledkezni valakiről, mint méltón megemlékezni róla – kezdte beszédét Földes. Politológusként, főleg arról beszélt, hogy hatott Nyers Rezső politikája a korabeli politikai folyamatokra, és hogyan állt pályája arra az ívre, hogy a Magyar Szocialista Párt első elnöke legyen.

Heinz Fischer az Osztrák Szövetségi Köztársaság volt elnöke németül beszélt, a helyszínen lévők tolmácsgépek segítségével hallgathatták a volt elnök beszédét. Fischer megköszönte a lehetőséget, hogy beszélhet a rendezvényen. Elmondta, hogy a magyar eseményeket mindig is különös figyelemmel kísérte, mert a nagyanyja is magyar volt.

Vitathatatlan, hogy a szociáldemokrácia a 19. századi Európában jött létre, de a gyökerei visszanyúlnak egészen a felvilágosodásig, hiszen a humanizmusban megfogalmazott alapgondolatok fejlődése vezetett a szociáldemokrácia kialakulásához.

Nem fogadhatjuk el, hogy a szociáldemokrácia jogosultsága elmúlt a huszadik századdal. A politikiai célok ugyanis nem valósultak meg, de modern módszerekkel hozzá lehet alakítani a társadalmi dinamikákhoz – mondta beszédében volt osztrák elnök.

A beszédek után az MSZP posztumusz Baloldalért díjban részesítette Nyers Rezsőt, amely díjat a laudáció felolvasása után fia, ifjabb Nyers Rezső vette át, aki a jelenlévő idősebb korosztály szerint elképesztő módon hasonlít édesapjára.

A rendezvényen körülbelül 400 fő volt jelen, a civil szervezetek képviselőin kívül főleg az a korosztály, amelyiknek még személyes emlékei is fűződtek a 2018-ban elhunyt politikushoz.

Fotó: mszp.hu