2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 11o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Nagy-Magyarországtól hangos a román sportsajtó: szerintük nem mondanak igazat a magyarok

Sztipán Orsolya | 2023. március 22. - 15:38
Nagy-Magyarországtól hangos a román sportsajtó: szerintük nem mondanak igazat a magyarok

Paprikás lett a hangulat ma a románok népszerű sportújságjában megjelent hírek miatt. Azt állítják a szomszédos országban, hogy a magyarok hazudtak, amikor azt mondták, hogy az UEFA engedélyezte az úgynevezett Nagy Magyarország-szimbólum használatát az európai szintű mérkőzéseken. A tegnap a Magyar Labdarúgó Szövetség arról számolt be, hogy megkapták a magyarok a lehetőséget arra, hogy használják a régi Magyarországot illusztráló térképeket. Most azonban 1:1 az állás, legalábbis az egyik fél ezt mondja, a másik pedig az ellenkezőjét. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség tegnap közzétette, hogy az UEFA és a FARE, amely az európai labdarúgás diszkrimináció-ellenességgel foglalkozó csoportja, lehetőséget ad a Nagy-Magyarország-térkép használatára az európai szintű válogatott meccseken - amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Az gsp.ro azt írja, hogy

a Nagy-Magyarország gondolata feltételezi, hogy Magyarország visszatér 1918 előtti határaihoz, vagy azt, hogy a Magyarország határain túl élő, szomszédos országok magyar lakosai Budapest befolyása alatt álló ovezetbe lépnek. Ez egy revizionista politikai szemlélet

- olvasható a portálon. Az említett Nagy-Magyarországnak Erdély is a része volt, de az volt valaha a mai Szlovákia és Horvátország, továbbá az összes szomszédos ország egyes részei mint Szerbia, Ukrajna, Szlovénia és Ausztria.

A románok állásfoglalást kértek az UEFA-tól

Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke állásfoglalást kért az UEFA-tól az MLSZ közleménye kapcsán. Az FRF azt írta a honlapján, hogy az UEFA-tól kapott válasz alapján nem engedélyezték a szimbólumok kihelyezését az európai szintű mérkőzéseken. Majd ma reggel az UEFA válaszát is közzétették a portálon.

Az UEFA-tól kapott válasz eredményeként a következő pontosításokat tesszük:

Az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó Szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken.

Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség tévedett, amikor ezt a bejelentést tette, mivel ezeknek a szimbólumoknak a feltüntetése az UEFA Fegyelmi Szabályzatában foglaltaktól való eltérést jelent (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), és az FRF minden bizonnyal értesíti a fegyelmi bizottságokat, ha szükséges.

A Román Labdarúgó Szövetség azt is írja, hogy bízik az UEFA fegyelmi bizottságaiban, és szankcionálni fogják ennek a szimbólumnak a megjelenítését, amely gyűlöletre és erőszakra szíthat az európai versenyek mérkőzésein.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala