2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 21o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Nagy-Magyarországtól hangos a román sportsajtó: szerintük nem mondanak igazat a magyarok

Sztipán Orsolya, 2023. március 22. - 15:38
Nagy-Magyarországtól hangos a román sportsajtó: szerintük nem mondanak igazat a magyarok

Paprikás lett a hangulat ma a románok népszerű sportújságjában megjelent hírek miatt. Azt állítják a szomszédos országban, hogy a magyarok hazudtak, amikor azt mondták, hogy az UEFA engedélyezte az úgynevezett Nagy Magyarország-szimbólum használatát az európai szintű mérkőzéseken. A tegnap a Magyar Labdarúgó Szövetség arról számolt be, hogy megkapták a magyarok a lehetőséget arra, hogy használják a régi Magyarországot illusztráló térképeket. Most azonban 1:1 az állás, legalábbis az egyik fél ezt mondja, a másik pedig az ellenkezőjét. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Labdarúgó Szövetség tegnap közzétette, hogy az UEFA és a FARE, amely az európai labdarúgás diszkrimináció-ellenességgel foglalkozó csoportja, lehetőséget ad a Nagy-Magyarország-térkép használatára az európai szintű válogatott meccseken - amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Az gsp.ro azt írja, hogy

a Nagy-Magyarország gondolata feltételezi, hogy Magyarország visszatér 1918 előtti határaihoz, vagy azt, hogy a Magyarország határain túl élő, szomszédos országok magyar lakosai Budapest befolyása alatt álló ovezetbe lépnek. Ez egy revizionista politikai szemlélet

- olvasható a portálon. Az említett Nagy-Magyarországnak Erdély is a része volt, de az volt valaha a mai Szlovákia és Horvátország, továbbá az összes szomszédos ország egyes részei mint Szerbia, Ukrajna, Szlovénia és Ausztria.

A románok állásfoglalást kértek az UEFA-tól

Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke állásfoglalást kért az UEFA-tól az MLSZ közleménye kapcsán. Az FRF azt írta a honlapján, hogy az UEFA-tól kapott válasz alapján nem engedélyezték a szimbólumok kihelyezését az európai szintű mérkőzéseken. Majd ma reggel az UEFA válaszát is közzétették a portálon.

Az UEFA-tól kapott válasz eredményeként a következő pontosításokat tesszük:

Az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó Szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken.

Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség tévedett, amikor ezt a bejelentést tette, mivel ezeknek a szimbólumoknak a feltüntetése az UEFA Fegyelmi Szabályzatában foglaltaktól való eltérést jelent (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), és az FRF minden bizonnyal értesíti a fegyelmi bizottságokat, ha szükséges.

A Román Labdarúgó Szövetség azt is írja, hogy bízik az UEFA fegyelmi bizottságaiban, és szankcionálni fogják ennek a szimbólumnak a megjelenítését, amely gyűlöletre és erőszakra szíthat az európai versenyek mérkőzésein.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala