2023.12.12., kedd - Gabriella
Győr: 1o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Hamarosan elárverezik a világ legősibb Bibliáját

frisshirek.hu | 2023. március 22. - 14:23
Hamarosan elárverezik a világ legősibb Bibliáját

Elárverezése előtt kiállítják a világ legrégebbi ismert Bibliáját Tel-Avivban - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja szerdán, amelyet az MTI szemlézett.

A korábbi Diaszpóra Múzeumban, jelenlegi nevén az ANU-ban dijmentesen tekinthetik meg az izraeliek csütörtöktől egy hétig a Sassoon-kódexet,

a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű, csaknem a teljes szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliáját, az Ószövetség könyveit.

A kéziratot májusban elárverezi New Yorkban a Sotheby's aukciósház. A kódexet előző tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról nevezték el, aki 1929-ben szerezte meg magángyűjteménye, a világ legnagyobb huszadik századi judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára.

A Sotheby's közlése szerint a jelenlegi tulajdonos, Jacqui Safra műgyűjtő a közelmúltban elvégeztette a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, amely megerősítette, hogy

régebbi az Aleppó-kódexnél és a Leningrádi kódexnél, a két másik hasonló, jelentős korai héber Bibliánál.

A kódexet a tudományos vizsgálatok alapján a 9. század végén vagy a 10. század elején írták, és a Bibliának csaknem a teljes szövegét tartalmazza.

A valaha talált legrégebbi bibliai szövegeket 1947-ben,

a Holt-tenger melletti Kumránban fedezték fel, és az i. e. harmadik-első században készültek. A Sassoon-kódex jelenleg Londonban található, onnan érkezik Tel-Avivba. A továbbiakban Dallasban és Los Angelesben is bemutatják a nagyközönségnek, s végül májusban New Yorkba, a Sotheby'shez szállítják.

Az aukciósház becslései szerint akár 50 millió dollárt (18 milliárd forint) is adhatnak a kódexért,

ebben az esetben ez lesz a valaha legdrágábban elárverezett kézirat. Az eddigi rekordtartó az amerikai alkotmány első kiadású példánya, amelyet a Sotheby's Kenneth Griffin amerikai milliárdosnak adott el 2021-ben 43 millió dollárért. A tervezett árverésre bocsátásról korábban a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, és amelyben leírtuk azt is, miben tér el a héber és a keresztény Biblia. Ugyanis utóbbi nem pusztán a Jézus életét is magába foglaló, úgynevezett újszövetségi iratokkal gazdagodott, hanem az egyház kanonikusnak ismer el olyan, - de a zsidóság körében született szent könyveket is - amelyek nem képezik a héber Biblia törzsét.

A kiemelt kép forrása: ANU - Museum of the Jewish People Facebook-oldala