2023.12.11., hétfő - Árpád
Győr: 0o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Korlátozzák a gyógynövények és gombák gyűjtését a Mecsekben

Sztipán Orsolya | 2023. március 13. - 20:45
Korlátozzák a gyógynövények és gombák  gyűjtését a Mecsekben

Indul az erdőjáró szezon, kirándulók és gyűjtők kánaánja. Ebben az időszakban az erdők kincsei is megcsappannak a gyűjtők "szüretelése" miatt. A túlzott és nem megfelelő helyen gyűjtött gyógynövények és gombák miatt azonban jogi szabályozásba ütközhetünk. Pl. medvehagyma-levelet sem szabad mindenhol és akármennyit szedni.

Legfeljebb két kilogramm medvehagyma-levél gyűjthető, az is kizárólag nem védett helyekről és csakis magánhasználatra - tudta meg az MTI a Mecsekerdő Zrt. tájékoztatásából.

Szezonja közeleg a medvehagymának, amelynek legismertebb lelőhelye a Mecsek hegység, de az országban máshol is található. A jellegzetesen fokhagymaillatú gyógynövényt vese- és vértisztító hatásáról ismerik, keresik és le is szedik az erdőjáró kirándulók, gyűjtők. A jogszabályok azonban meghatározzák, hogy hol és mennyi medvehagyma-levelet szabad szedni.

Az erdőről, az erdő védelméről és erdőgazdálkodásról szóló törvény kimondja, hogy az állam tulajdonában lévő erdő területén, nem védett területen szabad csak gyűjteni a gyógynövényt, de a mennyiség nem lehet több két kilogrammnál naponta.

A medvehagyma mellett

ugyanez a jogszabály érvényes a gomba, és gyógynövény kategóriába sorolt növényekre is: a napi két kiló alatti mennyiséghez nem kell engedélyt kérni a gyűjtéshez.

Ha valakinek nem elég a két kilogramm ezekből a növényekből, hanem több mennyiséget szeretne szedni, ahhoz az erdőgazdálkodótól kell engedélyt kérnie. Ezt az igazolást az erdészetnél lehet megvásárolni, online árverés után.

A medvehagyma a hegyek magasabb részein szeret élni, azokon a területeken, ahol az erdő lombos. Különösen a bükkfaerdőket kedveli a hűvösebb, elsősorban északi hegyoldalon, de a völgyekben is találhatunk szép számmal ebből a jellegzetes megjelenésű gyógynövényből.

Hogy pontosan mely területeken szabad szedni ezekből a növényekből, azt a Mecsekerdő Zrt. honlapján található, nagyítható térképen lehet megnézni.

Fotó: pixabay