2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 23o - 24o
Az ország 19 megyéjében

Robbant a botrány: veszélyeztette dolgozóit az akkumulátorokkal foglalkozó bátonyterenyei üzem

Fodor Orsolya, 2023. március 07. - 19:05
Robbant a botrány: veszélyeztette dolgozóit az akkumulátorokkal foglalkozó bátonyterenyei üzem

A bátonyterenyei lítiumion-akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó SungEel Hitech Hungary Kft. súlyosan veszélyeztette a dolgozói testi épségét, ezért a munkavédelmi hatóság nyolc és fél millió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget – írja az Átlátszó nyomán a Telex.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A dél-koreai érdekeltségű gyárat tavalyelőtt, nyáron adták át, mintegy 10 milliárd forintos beruházás eredményeként.

Korábban a Facebook-oldalunkon számoltunk be arról, hogy a cég ellen szakértők bevonásával indított nyomozást a rendőrség, miután tavaly nyáron egy robbanás történt a bátonyterenyei üzemben, és négy ember megsérült.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere arról számolt be a közösségi oldalán a detonációt követően, hogy

egy új gyártósor próbaüzembe helyezése alatt következett be a robbanás.

Lapunk, a Frisshirek.hu beszélt az üzem korábbi, neve elhallgatását kérő szakemberével. Mint mondta, a cégvezetés az elsők között utasította őt a vadonatúj, számára ismeretlen gyártósor beindítására. Ő azt válaszolta, hogy természetesen megteszi ezt, amint megkapja a használati utasítást. A főnökség erre úgy reagált, hogy kirúgják, ha nem hajlandó elvégezni a munkáját – emberünk megelőzte mindezt: magától felmondott. Pár nappal később bekövetkezett a detonáció, amelynek legsúlyosabb sérültje – a névtelenség védelmét kérő interjúalanyunk elmondása szerint – egy koreai dolgozó volt, aki szerette volna megmutatni a többieknek, hogyan is működik az ominózus berendezés… 

A SungEel Hitech Hungary Kft. 24 pontban követett el szabálytalanságot a Pest Megyei Kormányhivatal közérdekű adatigénylés után kiadott határozata szerint, ezért a munkavédelmi hatóság nyolc és fél millió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget. 

Az elkövetett mulasztások között szerepel a légszűrő berendezések hibás működése, ugyanis veszélyes anyagokat tartalmazó por szállt ki belőlük. 

A Telex arról írt, hogy nem minden dolgozó használt védőeszközt a munkája során, és arról sem kapott mindenki tájékoztatást, hogy rákkeltő anyagokkal fognak dolgozni.

A lap kitért arra is, hogy tavaly a cég 18 munkavállalójának a márciusi biológiai monitoring-vizsgálata határérték feletti eredményt hozott. Emellett a légtér-szennyezettség is jelentősen meghaladta a megengedett értékeket az üzemben.

A 24.hu megírta, hogy

a hatóságok már többször megbüntették a hulladékfeldolgozó céget a mulasztásaik miatt.

Illusztrációs fotó: pixabay.com