2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 23o - 24o
Az ország 19 megyéjében

A Hotel Lövér is kormányközeli barátok kezében landolhatott?

frisshirek.hu, 2023. március 03. - 10:20
A Hotel Lövér is kormányközeli barátok kezében landolhatott?

Októberben lakat került a Hotel Lövér kapujára, mert a volt bérlő nem bírta a magas energiaárakat. Ám úgy fest, hogy lesz, akiknek ez nem okoz gondot, hiszen újra bérlőre talált Sopron ikonikus szállodája.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A frisshirek.hu-n korábban beszámoltunk róla, hogy bezárt a Hotel Lövér. Nem csak a szállodára jártak ínséges idők, de Sopron környékére is, ahol a vendéglátás kerekébe egy egész strandnyi homok került, hiszen portálunk szinte minden hónapban írt egy-egy évtizedek óta működő hely elvérzéséről. Vagy az „új” rezsi számlákat nem tudták kitermelni, vagy a munkaerőhiány küzdelmeiben maradtak alul.

A Hotel Lövér korábbi bérlője, a Bartha Hotel Kft. a magas energiaárak miatt októberben tett lakatot az épületre, ám úgy fest, a komplexum megmentőjének, új üzemeltetőjének ez nem okoz gondot.

Az a Hotel & More vette a szárnyai alá, amely jellemzően hánytatott sorsú szállodákkal foglalkozik, és húz ki a csávából. Legyenek azok csőd közeliek, felszámolás alattiak, avagy bezárva. A (vár)megyénk jó ómen lehet nekik, hiszen vannak, akik emlékeznek még rá, hogy ez a Hotel & More, ugyan az a Service4You társulás – csak már más néven - , akik pár éve, az akkor még felszámolás alatt álló ETO Hotelt üzemeltették Győrben, és ahogy az egyik volt alkalmazottjuk mondta, lapunkhoz eljutott információk szerint:

„Talicskázhatták ki belőle a pénzt.”

Ez nem is csoda, hiszen akkoriban Győr egyik legdrágább üzleti szállodája volt, úgy, hogy a kormánypárti felszámolóbiztosok csúcsa igazgatta akkor a háttérben húzodó ügyletet. Ez szintén nem meglepő: a Questor botrány után meglehetősen bonyolultra sikeredtek az ottani állapotok, akár a szálloda, akár a komplett Park, vagy éppen a focicsapat szemszögéből nézve.

Ám amíg akkor az ETO Hotelhez tartozó Plaza bérlői szenvedtek a "szellemvárosban" a négyzetméter áraktól - ami látogatók híján kitermelhetetlen volt -, és sorozatosan mentek csődbe a vállalkozások, úgy a hotel szárnyalt. A titok annyi, hogy töredék áron jutott hozzá bérlőként a Hotel & More, azaz a korábbi Service4You.

Parki pletykák szerint a végén még annyit sem kellett fizetniük, mint amivel kezdték, de az igazságot és a megállapodásokat a távozásnál mindegyik fél magával vitte.

És mint új tulajdonosként, itt jön képbe Paár Attila, a West Hungária Bau-csoport (WHB) milliárdosa, aki Tiborcz István üzlettársa is. Ő 2020 áprilisában vette át az ETO Hotelt, majd az ETO Park Plaza részét. Papíron nincs a továbbiakban a Hotel & More- hoz köze, ám a keszthelyi gigaberuházású Helikon Hotelnél  - mely a Kisfaludy-pályázatokon 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott -, szintén a győri WHB csinálta a felújítást. A csavar a történtben annyi, hogy a Helikon Hotel igazgatói székébe az az inkább hírhedt, mint híres vezető ült be, aki annak idején a Hotel & More színeiben az ETO Hotelt is igazgatta.

Hogy kapott az átigazoláshoz egy jobb ajánlatot, avagy mögöttes kapcsolat van a két cég között, az nem publikus.

A Hotel & More évek óta, kiváló üzleti érzékkel kiagyalt stratégiáját elnézve, még akkor is megéri a rossz sorsra jutott helyeket tovább vinni, ha csak minimális bevétellel is ketyegnek, hiszen jellemzően igen kedvező konstrukciókkal jutnak hozzá ezekhez némi hátszéllel, vagy éppen anélkül.

Fotó: Hotel Lövér Facebook oldala