2024.02.26., hétfő - Edina
Győr: 14o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Lavrov: Moszkva és Peking kész megvédeni egymás érdekeit

frisshirek.hu | 2023. február 22. - 12:21
Lavrov: Moszkva és Peking kész megvédeni egymás érdekeit

Moszkva és Peking kész megvédeni egymás érdekeit a nemzetközi színtéren - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miközben szerdán Moszkvában fogadta Wang Yi kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság Külügyi Bizottságának irodavezetőjét.

Kapcsolataink stabilan és dinamikusan fejlődnek, és a nemzetközi színtéren tapasztalható nagy turbulenciák ellenére összetartást és készséget tanúsítunk arra, hogy a nemzetközi jog és az ENSZ központi szerepének tiszteletben tartása alapján kiálljunk egymás érdekeiért

- mondta Lavrov.
   

Wang hangsúlyozta, a magasszintű kölcsönhatás dinamikáját a KKP elnöke, Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin orosz elnök erőfeszítései tartják fenn - írja az MTI.

A nemzetközi helyzet változékonysága ellenére Kína és Oroszország mindig fenntartja stratégiai elszántságát, szilárdan és magabiztosan halad a többpólusú világ kialakításának irányába, továbbra is elkötelezett a többpólusú modell mellett

- jelentette ki a kínai tisztségviselő.

Wang szerint Peking arra számít, hogy a moszkvai találkozója új megállapodásokhoz vezet. A volt kínai külügyminiszter biztosította orosz tárgyalópartnerét, hogy folytatja a munkát a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése érdekében.

Orosz sajtóértesülések szerint a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping is Oroszországba látogat hamarosan. A kínai államfő május elején tehet eleget orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin moszkvai meghívásának.

Fotó: Moszkva, 2023. február 22.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) fogadja Wang Yi kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Főhivatalának igazgatóját Moszkvában 2023. február 22-én.
MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov