2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Elutasították a debreceni akkumulátorgyárról szóló népszavazási kezdeményezéseket

frisshirek.hu, 2023. február 22. - 16:15
Elutasították a debreceni akkumulátorgyárról szóló népszavazási kezdeményezéseket

Elutasítottak több, a kínai akkumulátorgyár ellen kezdeményezett helyi népszavazást is Debrecenben – írja a hvg.hu. A kínai beruházás ellen a Momentum és a Mi Hazánk mellett egy magánszemély is kezdeményezett népszavazást, azonban egyiket sem hagyta jóvá a helyi választási bizottság a szerdai ülésen - írta meg az értesülést a Telex.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Momentum debreceni önkormányzati politikusa, Mándi László még januárban nyújtotta be hitelesítésre népszavazási kérdését:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?

A párt akkor azzal támasztotta alá kezdeményezését, mert meglátásuk szerint "nem dönthetnek zárt ajtók mögött több mint kétszázezer ember jövőjéről." A párt reagált a helyi választási bizottság döntésére Facebook-oldalán, és azt közölte, hogy fellebbezni fognak, igaz, nem lepődtek meg, hogy

bizottság a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben.

Ez a döntés azt is bizonyítja a párt szerint, hogy "a városvezetés a kormánnyal egyetemben semmibe veszi a debreceniek érdekeit".

Nem a Momentum az egyedüli, aki hasonló kezdeményezést jelentett be, emlékeztet a Telex. Az LMP tavaly nyáron nyújtott be hasonló kérdést, amelyről aztán úgy döntöttek, hogy inkább országos népszavazássá formálnák át, mondván

csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ezt a helyi lakosság támogatja.

Az LMP népszavazási kérdéséről még nem döntött a Választási Bizottság, de már elkezdték gyűjteni az aláírásokat. A mai napon a Fővárosi Közgyűlés elfogadott egy állásfoglalást, amelyben az LMP felvetésére rímelve leszögezik, hogy csak akkor épülhet Budapesten akkumulátorgyár, ha ahhoz a főváros polgársága hozzájárul - számoltunk be a frisshirek.hu-n.

A kiemelt kép illusztráció, rajta egy 2022. júniusi felvételen a debreceni ipari park látható, forrása: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor