2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Az EU biztosíthatja idén Ukrajna lőszerszükségleteit

frisshirek.hu | 2023. február 22. - 10:45
Az EU biztosíthatja idén Ukrajna lőszerszükségleteit

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arra kérte a blokk védelmi minisztereit, hogy haladéktalanul intézkedjenek az ukrán haderő lőszerekkel való ellátásáról a meglévő készleteikből, illetve a már leadott megrendeléseikből.

Közvetlen prioritásunk továbbra is az Ukrajna számára történő lőszerszállítás. Az idő a kulcstényező

- írta Josep Borrell a február 21-én kelt, a Bloomberg hírügynökség által látott levelében.

Borrell azt is megerősítette, hogy az EU olyan - a lőszerek közös beszerzésére, a termelési kapacitás növelésére és a készletek feltöltésére irányuló javaslatokon dolgozik jelenleg, melyet a blokk védelmi minisztereinek március 7-8-i stockholmi találkozóján fog személyesen előterjeszteni - a Bloomberg híradása szerint.

A közös lőszerbeszerzés egyre nagyobb támogatottságra tesz szert az uniós tagállamok körében. Elsőként Észtország tett a múlt héten javaslatot arra, hogy az EU mintegy 4 milliárd euró értékben szerezzen be 1 millió darab, 155 milliméteres lövedéket az ukrán haderő számára az idei évre.

Ukrajna jelenleg havonta átlagosan 60.000 lőszert használ fel, ez a mennyiség azonban akár a 210 ezret is elérheti. A problémát az okozza, hogy az európai védelmi iparnak csak mintegy havi 25 ezer lövedék előállítására van kapacitása jelenleg, így akár négy évbe is beletelhet Kijev igényeinek kielégítése. Az orosz haderő naponta mintegy 20-60 ezer lövedéket használ el a háborúban.

Felszólítok mindenkit, hogy gyorsítsák fel a lőszerek szállítását, melyeket a készleteikből tudnának biztosítani, és amelyeket az Európai Békekeret keretében vissza lehetne téríteni. Nincs elvesztegetni való időnk

- írta Borrell.

Fotó: NRA-ILA