2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Eldőlt a Klubrádió frekvenciájának sorsa

frisshirek.hu, 2023. február 20. - 07:55
Eldőlt a Klubrádió frekvenciájának sorsa

A Közösségi Rádiózásért Egyesület (Spirit FM) által megszerzett jogosultság megfelelő feltételek megléte esetén további 7 évvel meghosszabbítható. A frekvencia győztesére vonatkozó döntést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa még kedden hozta meg, de csak most hozták nyilvánosságra - írta meg a media1.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Két pályázó versengett egymásért a Klubrádió korábbi frekvenciájáért:

  • a Kontakt Rádiót, ezután a Spirit FM-et korábban működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület,
  • valamint a Klubrádiót üzemeltető Klubrádió Zrt.

A pályázati kiírás szerint döntött a 92,9 frekvencia sorsáról az NMHH Médiatanácsa. Pontozták a beküldött anyagokat. A döntést közleményükben részletesen ismertették:

A testület a pályázati kiírásban meghatározott szempontok alapján döntött. Pontozta többek között a kulturális- és hírműsorok arányát, a zenei kínálatra vonatkozó vállalásokat, valamint értékelte a pályázók médiaszolgáltatási tapasztalatát. A műsortervek értékelése során kiemelten fontosnak tekintette, hogy a pályázók mennyi új, eredeti műsorszám készítését vállalják annak érdekében, hogy a hallgatók minél több új tartalommal és kevesebb ismétléssel találkozzanak a rádió műsorában. A magas szakmai színvonalú pályázatokat a Médiatanács szinte valamennyi értékelési kategóriában maximális pontszámmal jutalmazta. A Közösségi Rádiózásért Egyesület a kevesebb műsorismétlésnek köszönhetően végül előnybe került versenytársával szemben és összesen 48 pontot szerezve – a Klubrádió Zrt. 47 pontja ellenében – tíz évre elnyerte a frekvencia használati jogát.

A Klubrádió Zrt. elnöke, Arató András a lapnak nyilatkozott az eredményről. Elmondta, hogy

nehéz megállapítani, hogy a döntés siralmas vagy inkább nevetséges,

de hozzátette azt is, hogy az nem érte őket sokként. Kereste a Media1 a SpiritFM-t is, de még nem reagáltak. A portál felidézi cikke végén a Klubrádió Budapesten elérhető frekvenciájának sorsát. A rádió kálváriája 2021 februárjában kezdődött, amikor a Médiatanács nem hosszabbította meg a jogosultságát. Az ügy mára eljutott a strasbourgi nemzetközi bíróságra asztalára is, mert a Klubrádió a Médiatanács egyik döntését megtámadta. Mivel azonban minden hazai jogorvoslati fórum igazat adott a magyar médiaszabályozó egyesületnek, ezért az újból megpályáztatta a frekvenciát.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com