2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 23o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Borrell: a lőszer szállítása a legfontosabb Ukrajnának

frisshirek.hu, 2023. február 20. - 13:15
Borrell: a lőszer szállítása a legfontosabb Ukrajnának
A legfontosabb annak tisztázása, miként lehet a szükséges mennyiségű lőszert leszállítani Ukrajnának, illetve a szállítások folyamatos biztosítását szavatolni - mondta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Josep Borrell hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy legalább annyi lőszer álljon Ukrajna rendelkezése, mint amennyit Oroszország elhasznál a háborúban - adta hírül az MTI.

Elmondta, a szakminiszterek tárgyalni fognak az EU Oroszországgal szemben bevezetni tervezett tizedik szankciós csomagjáról. Közölte ugyanakkor: hétfőn nem várható az intézkedések végső elfogadása. Hozzátette, a korábbi szankciók "nagyon rossz évet fognak eredményezni" az orosz gazdaság számára.

Kijelentette:

vízválasztó lenne, ha Kína fegyvereket szállítana Oroszországnak. Ez jelentős változást követelne az EU Kínával fenntartott kapcsolataiban.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter érkezésekor azt mondta, az állítólagos kínai fegyverszállítások arra figyelmeztetnek, hogy az ukrajnai háború eszkalálódhat. "Ez fordulópont lenne, és nem a jó irányba" - fogalmazott. Ha Peking valóban fegyvereket szállít Oroszországnak, annak következményei lesznek a Kínai Népköztársasággal való kapcsolatokra nézve - tette hozzá.

Asselborn reményét fejezte ki, hogy Kína "nem követi el azt a hibát", hogy még több fegyvert küld Oroszországnak. "Fegyvereket, melyek még több szenvedést okozhatnak, melyek még több emberéletet olthatnak ki Ukrajnában" - mondta.

Kijelentette: el kell érni, hogy az Oroszország által indított háború ne szedjen további áldozatokat. Szavai szerint jó lenne, ha egy évvel a konfliktus kezdetét követően diplomáciai megoldásról lehetne beszélni. Közölte: ahogy Oroszország egyik napról a másikra megkezdte a háborút, ugyanígy be is tudná fejezni, ha belátná, hogy nem tudja megtörni Ukrajnát. Cél az, hogy Oroszország béketárgyalásokat kezdjen.

Szankciók Irán ellen

Közölte, az Európai Unió szankciókat fog bevezetni Iránnal szemben, a listára mások mellett bírók kerülnek majd fel a tüntetők halálbüntetésének kiszabásában játszott szerepük miatt.

Bírák, börtönök alkalmazottjai, és a halálos ítéletekben érintettek tucatjai fognak felkerülni a listára

- fogalmazott a luxemburgi külügyminiszter.

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter érkezésekor azt mondta,

fel kell gyorsítani az európai lőszergyártást, ugyanis az ukrán igények kielégítését az európai hadipar jelenleg mintegy hat év alatt tudná kielégíteni. Több fegyver biztosítása a népirtásnak is beillő háború gyorsabb befejezését jelenti

- fogalmazott, majd hozzátette: a háború még az idén befejeződhet, ha Ukrajna elegendő fegyverhez jut.

Nemzetközi ügyészség felállítása

Közölte, az EU hitelének szavatolására mihamarabb létre kell hozni a nemzetközi ügyészséget a háború során elkövetett bűnök feltárására és az elkövetők elszámoltatására. Emellett a befagyasztott orosz vagyon felhasználását is lehetővé kell tenni a megfelelő jogi szabályozások bevezetése révén - hangoztatta.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter azt mondta, a tizedik szankciós csomag elfogadása mihamarabb szükséges annak érdekében, hogy Oroszország ne tudja tovább finanszírozni az Ukrajna ellen indított háborút.

Catherine Colonna francia külügyminiszter hangsúlyozta:

biztosítani kell, hogy Oroszország tiszteletben tartsa nemzetközi kötelezettségeit, tiszteletben tartsa Ukrajna területi egységét, és Moszkvának felelnie kell az elkövetett bűnökért.

Közölte, a szakminiszterek hétfőn tárgyalnak majd annak lehetőségéről, hogy az európai békekeret forrásaiból lőszereket vásároljanak és szállítsanak Ukrajnának a tagországok.

Fotó: Josep Borrell, europa.eu