2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 18o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Blinken: Kína fontolgatja fegyverek és lőszer szállítását az orosz haderő számára

frisshirek.hu, 2023. február 20. - 07:23
Blinken: Kína fontolgatja fegyverek és lőszer szállítását az orosz haderő számára

Peking nem kért bocsánatot az Egyesült Államok felett lelőtt kínai megfigyelőléggömbbel kapcsolatban kialakult vitában, továbbá azt fontolgatja, hogy élet kioltására alkalmas fegyverekkel és lőszerrel látja el az Ukrajnában harcoló orosz csapatokat – jelentette ki az amerikai külügyminiszter egy vele készült, vasárnap sugárzott interjúban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Antony Blinken a CBS televíziónak Münchenből adott, vasárnap sugárzott interjúban nagyon közvetlennek és nagyon világosnak nevezte Vang Ji kínai államtanácsossal, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottsága igazgatójával folytatott megbeszélését a megfigyelőléggömbbel kapcsolatban. Mint mondta, Vang Ji értésére adta, hogy a légi eszköz légtérsértése elfogadhatatlan volt és ehhez hasonlónak soha nem szabad megismétlődnie.

A külügyminiszter beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen kínai tárgyalópartnere nem kért elnézést a történtekért - írja az MTI.

A megbeszélésen szóba került a kínai-orosz viszony, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, nagyon súlyos következményei lennének a kétoldalú kapcsolatokra, ha Kína élet kioltására alkalmas eszközöket szállítana Oroszország számára az Ukrajnában vívott háborújához.

Kína ugyanis azt fontolgatja, hogy halálos fegyvereket és lőszert szállít Oroszország számára, amelyet az orosz haderő az ukrajnai háborúban vetne be – jelentette ki Antony Blinken a CBC Face The Nation (Szemtől szemben a nemzettel) című műsorában elhangzott, vele készült interjú során. Az amerikai diplomácia vezetője nem tért ki arra, honnan származnak az erre vonatkozó információi – írja a BBC. 

Antony Blinken az interjúban ugyanakkor fontosnak tartotta a kommunikációs csatornák nyitva tartását és a közvetlen diplomácia folytatását az Egyesült Államok és Kína között.

Felelősségünk van abban, hogy ezt a viszonyt felelősségteljesen kezeljük

- fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Blinken a Müncheni Biztonságpolitikai Fórum idején tartott kétoldalú megbeszélést a kínai külügyminiszterrel. A két diplomata február elejére Pekingbe tervezett találkozóját a megfigyelőléggömb miatt megnövekedett amerikai-kínai feszültség miatt mondták le közvetlenül az utazás előtt. Az Egyesült Államok kormányzatának különböző tisztségviselői - köztük Joe Biden elnök - az elmúlt hetekben ugyanakkor többször megismételték, hogy az Egyesült Államok a versenyt, nem a konfliktust keresi Kínával.

Fotó: PBS