2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 17o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Belángosozott kínai vendégével Szijjártó Péter, majd négy nagy kínai beruházásról tárgyaltak

frisshirek.hu, 2023. február 20. - 17:34
Belángosozott kínai vendégével Szijjártó Péter, majd négy nagy kínai beruházásról tárgyaltak

Magyarország és Kína is a béke pártján áll Ukrajnában, és a két ország kész együttműködni a világ többi békeszerető államával a konfliktus diplomáciai rendezése érdekében - erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója hétfőn Budapesten. Jelenleg is tárgyalások zajlanak négy kínai nagyvállalattal, amelyek eredményeként nyolc-tízmilliárd euró értékben újabb beruházások érkezhetnek Magyarországra - tudatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Magyarország és Kína is a béke pártján áll

A minisztérium közleménye szerint a felek plenáris tárgyalásán Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a közvetlen szomszédságban tomboló, súlyos áldozatokat, köztük magyar emberek halálát is követelő háború rendkívül negatív hatással van Magyarországra.

"Mi, magyarok, azt gondoljuk, hogy ennek a szenvedésnek, az emberéletek kioltásának minél előbb véget kellene vetni"

- szögezte le.

Teljesen világos, hogy az emberi életeket csakis azonnali tűzszünettel és a béketárgyalások nyomán létrejövő békével lehet megmenteni, ezért Magyarország elkötelezetten áll a béke oldalán - közölte.

"Örülünk annak, hogy Kína is a béke oldalán áll, hogy Kína is a békés megoldást szorgalmazza. Minden egyes nap, ami háborúval telik a szomszédban, sok bajt hoz Magyarországra, Közép-Európára, az egész kontinensre, az egész világra"

- tette hozzá.

A tárcavezető felszólította a nemzetközi közösséget, hogy koncentráljon a béketeremtésre, és kerüljön el minden olyan felelőtlen lépést, amely a háború meghosszabbításához vagy eszkalációjához vezethet, ez ugyanis súlyosan ellentétes lenne a magyar nemzeti érdekekkel.

"Ezért szeretném még egyszer aláhúzni, hogy üdvözöljük azt a kínai álláspontot, amely szintén a béke minél előbbi megteremtésére vonatkozik" - fogalmazott.

Vang Ji is a béke fontosságáról beszélt felszólalásában, és rámutatott, hogy jelenleg a világ tele van zűrzavarral és nyugtalansággal, háborúk zajlanak egyes térségekben.
"A világ felé kijelentjük, hogy Kína és Magyarország szívesen dolgozik együtt más békeszerető országokkal, hogy mihamarabb véget érjen a mostani háborús helyzet" - mondta a kínai diplomácia vezetője.

Méltatta ezután Magyarországot a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében folytatott aktív részvétele miatt is, hazánk pozitív hozzájárulását emlegetve, és kitérve a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására.

"Kína tovább folytatja baráti együttműködését Magyarországgal, támogatjuk Magyarországot abban, hogy megtalálja a saját adottságainak megfelelő fejlődés útját"

- jelentette ki.

Újabb kínai beruházásokról folynak tárgyalások nyolc-tízmilliárd euró értékben

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető azt közölte, miután immár tizenötödik alkalommal találkozott Vang Ji államtanácsossal, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatójával, hogy hazánk sokat profitál az együttműködésből, ez nélkülözhetetlen volt ahhoz is, hogy Magyarország minden krízisből megerősödve kerüljön ki.

"Nyolc és fél éve dolgozunk azon, hogy a kapcsolatrendszer Magyarország és a Kínai Népköztársaság között valóban stratégiai, valóban átfogó és valóban partnerség legyen" - fogalmazott.

Részben ezen együttműködésnek volt köszönhető, hogy Magyarország az európai átlagnál korábban meg tudta kezdeni az oltási kampányt a koronavírus-járvány alatt. Most pedig, amikor a világ háborús válságban van, szintén stratégiainak bizonyul a két ország kapcsolata - mutatott rá.

Kiemelte, hogy környezetvédelmi okok miatt Európában politikai döntés született a közlekedési szektor kizöldítéséről, amihez elektromos autókra és akkumulátorokra van szükség, márpedig utóbbi területen messze a keleti cégek a piacvezetők, azon belül is a kínaiak.

Szijjártó Péter sikeresnek nevezte azokat a tárgyalásokat, amelyek nyomán az elmúlt években olyan kínai beruházásokról jöttek létre megállapodások, amelyek a legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb technológiákat hozták el Magyarországra, munkahelyek ezreit teremtve.

"Ne feledjük, hogy a világgazdaság legsötétebb évében tudtuk bejelenteni a magyar gazdaságtörténet legnagyobb beruházását. És most is zajlik négy nagy kínai vállalattal olyan tárgyalássorozat, amelyek lezárultával nyolc-tízmilliárd eurónyi újabb beruházás érkezhet Magyarországra"

- tájékoztatott.

Ennek kapcsán üdvözölte, hogy Peking támogatja a beruházások felpörgetését, ahogyan a kétoldalú kereskedelmi forgalom bővítését is, amelynek értéke tavaly már elérte a 12 milliárd dollárt.
Ráadásul - mint hangsúlyozta - a mezőgazdasági együttműködés is fejlődik, aminek eredményeként a közép-európai térségből Magyarország rendelkezik a legtöbb élelmiszeripari áru importengedélyével a kelet-ázsiai országban.

A miniszter kulcskérdésnek nevezte, hogy a kínai turisták hova térnek vissza elsőként a járvány okozta lezárások után, s emlékeztetett, hogy a hatóságok eddig mindössze két európai ország vonatkozásában adták meg a kínai utazásszervező vállalatoknak az engedélyt a csoportos utak szervezésére. Ezek egyike Magyarország, egyetlen európai uniós államként, így immár öt légijárat üzemel Kína és Magyarország között hetente, foglalta össze az egész napos látogatás- és tárgyalássorozatot az MTI.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala a Duna-parti közös lángosozásról