2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 11o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Rácz Jenő az éttermeiről: Nem fitneszterem vagyunk, és nem is betegeket ellátó intézmény

frisshirek.hu, 2023. február 06. - 19:00
Rácz Jenő az éttermeiről: Nem fitneszterem vagyunk, és nem is betegeket ellátó intézmény

Rácz Jenő a minap az nlc.hu-nak adott interjút másik két hazai vendéglátóval együtt. A séf egyebek mellett arról is beszélt, hogy a kollégáival arra a megfigyelésre jutottak, hogy a vendégek körülbelül 70 százaléka nem valós ételintolerancia vagy -allergiás probléma miatt igényel speciális étrendet, hanem kvázi divatként fogják fel a „mentes” táplálkozás kérdését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mi úgy látjuk, hogy nagyon sokan választott elvek alapján étkeznek, amire könnyedén rámondják, hogy gluténmentes, laktózmentes vagy más étrendet tartanak – ami nagy különbség a valódi betegekhez képest

– magyarázta.

Ezt abból is ki tudjuk találni, hogy a vendégek előre a jelzik az ételérzékenységeket, majd amikor itt vannak, kiderül, hogy például mégsem érzékenyek a halra, csak egyszerűen nem szeretik. Találkoztunk olyan vegetáriánussal, aki nem eszik húst, de a kacsamáj teljesen oké. Sokan pedig egyszerűen csak szeretnének vigyázni a vonalaikra, ezért jelölnek meg speciális étrendet. A kollégáimmal viccesen azt szoktuk mondani, hogy mi nem fitneszterem vagyunk, és nem is betegeket ellátó intézmény.

Rácz leszögezte, teljesíthetetlen kérésre mindig nemet mondanak, hiszen az éttermeikben felszolgált menü minden fogása külön egy-egy alkotás, és ő a színvonalból nem enged, emiatt sem. 

Sok esetben rábeszéljük a vendéget, hogy mégse legyen allergiás. Ilyenkor derül ki, hogy ki az, aki tényleges betegséggel küzd. Ha valamit megálmodtam tejjel, vajjal vagy tejszínnel, nem lesz ugyanolyan ízű szójatejjel vagy vegán vajjal. A laktóztablettát már egyébként is feltalálták, amivel a szervezetből hiányzó enzim pótolható. Mi megköszönjük a laktózérzékeny vendégeinknek, ha beveszik étkezés előtt ezt a tablettát

– tette hozzá a 24.hu által szemlézett interjúban. 

Fotó: Costes Restaurant Facebook-oldala