2024.02.26., hétfő - Edina
Győr: 15o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Mélyrepülésben ismét a forint: az euró 7, a dollár 8 forintot drágult

frisshirek.hu | 2023. február 06. - 19:02
Mélyrepülésben ismét a forint: az euró 7, a dollár 8 forintot drágult

A forint mélyrepülése tovább tart. A dollár  369,31 forintos árfolyamon zárt, ami nagyjából 2,4 százalékos, több mint 8 forintos gyengülést jelent, míg az euró ára este 395,75 forinton zárt, ami 7 forintos, 1,8 százalékos drágulás reggel óta.

Negatív hangulatban kezdődött a hét a tőzsdéken és a devizapiacokon is - írta meg a Frisshirek.hu. A pesti tőzsde és a forint helyzetét ráadásul rontotta a hétfőn megjelent, a vártnál rosszabb decemberi kiskereskedelmi adat, valamint az ország államadósságának leminősítése is nehezíti a helyzetet, így főleg a forintárfolyam jelentős mélyrepülésben van.

Az euró ára hétfőn reggel még 388,15 forint volt, de már délelőtt 390 forint fölé emelkedett, és azóta újra  mélyrepülésbe kapcsolt.

A Portfolio.hu szerint a forintot egyfelől gyengíti a dollár erősödése az euróval szemben – félszázalékos pluszban jár –, másfelől a hétfőn megjelent decemberi kiskereskedelmi adat is fájdalmas. A KSH által közölt – és mint kiderült, az embargós szabályok megsértésével már korábban kiszivárgott – statisztika szerint decemberben látványosan, csaknem 4 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, ezen belül az élelmiszerüzletek forgalma több mint 8 százalékkal csökkent. Ezek egyértelműen a gazdaság lassulására és az infláció okozta reálbérveszteségre utaló jelek.