2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 10o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Megkapta a magáét az államtitkár: az orvosok nem szeretik, ha palira veszik őket

frisshirek.hu, 2023. február 06. - 16:00
Megkapta a magáét az államtitkár: az orvosok nem szeretik, ha palira veszik őket

Nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek minket – így reagált Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az egészségügyért felelős államtitkár korábbi kijelentésére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni

– így reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Álmos Péter arra, hogy a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a MOK javaslatát, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a MOK szombaton döntött a nyomásgyakorlás ezen formájáról. A Belügyminisztérium szerint ezzel „méltatlan támadás” érte a kormányt és a betegeket, Takács Péter államtitkár pedig azt mondta, az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal, az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, csak az orvosi kamarával.

A MOK egyenlő a magyar orvosokkal

– idézte a Spirit FM nyomán a 24.hu Álmos Pétert, aki emlékeztetett rá, hogy az államtitkár korábban volt a MOK titkára is, így pontosan tudja ezt.

A kamara döntései pontosan tükrözik, amit az orvosok gondolnak, annál is inkább, mert minden területről és vármegyéből voltak delegáltak.

A MOK egy demokratikus alapokon működő szervezet.

Államtitkár úr maga mondta, hogy az orvosok jellemzően okos emberek. Nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek minket

– tette hozzá a MOK alelnöke, aki 

Cáfolta azt is, hogy a MOK lépése veszélyezteti a betegeket.

Nem. A mi lépésünk egy nyomásgyakorlás arra, hogy az állam lássa el rendesen a feladatát

– mondta.

Az alelnök jelezte azt is, hogy senkit nem biztattak arra, hogy ne menjen be ellátni a betegeket. Éppen azt mondják, az orvosok már nem tudják vállalni a sok önkéntes munkaórát, nincs garancia arra, hogy a betegek jó ellátást kapjanak.

A sztrájkot éppen azért nem választják, mert az nagyon befolyásolná az egészségügyi ellátást.

Álmos Péter nagyon sértőnek nevezte, hogy a Fidesz szerint a DK áll az orvoskamara döntése mögött.

Mint mondta, ezt kikéri azon kollégái nevében, akik jobboldali elköteleződésűek.

Fotó: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Az államtitkár felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést. MTI/Lakatos Péter