2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Meghaladta a 2300 főt a mai törökországi, illetve szíriai földrengések halálos áldozatainak száma

frisshirek.hu | 2023. február 06. - 16:15
Meghaladta a 2300 főt a mai törökországi, illetve szíriai földrengések halálos áldozatainak száma

Az összesített halálozások száma meghaladta a 2300 főt a két szomszédos országban hírügynökségi jelentések szerint. A török katasztrófaelhárítás közlése szerint legkevesebb 1498 ember halt meg a 7,8-es magnitúdójú földrengés következtében, míg Szíriából 810 halálesetről számoltak be mostanáig.

Több ezer épület omlott össze, emberek tömegei voltak kénytelenek mindenüket hátrahagyva menekülni otthonaikból Hatay, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Diyarbakir és Malatyia városok térségében. 

Jelenleg is százak lehetnek a romok alatt, így az áldozatok száma tovább emelkedhet. A mentőegységek lázasan dolgoznak az érintett településeken az összedőlt épületek alatt rekedt emberek mentésén - írja a France24.com. 

A földrengés központja a délkelet-törökországi Kahramanmaras tartományban volt, a török-szíriai határszakasz közelében elterülő régiót sújtotta a határ mindkét oldalán.

A szíriai oldalon a damaszkuszi kormányerők által ellenőrzött területeket, illetve a kormányellenes lázadók utolsó enklávéját is sújtotta a természeti katasztrófa. Délkelet-Törökországban a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a határ török oldalán több millió szíriai menekült él, akik a Szíriában már több mint egy évtizede zajló polgárháború elől keresetek menedéket a szomszédos állam területén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a nemzethez intézett televíziós üzenetében elmondta, több mint 5 ezer ember szenvedett sérüléseket a földmozgások során, miközben mintegy 3000 épület omlott össze. Hozzátette, mintegy 45 országból ajánlottak fel eddig segítséget országa számára.

A helyzet a háborús övezetekkel összehasonlítva is katasztrofális a földrengés sújtotta törökországi területeken egy török illetékes, Hakan Akbas Twitter-bejegyzése szerint:

A ceyhani olajterminál működését felfüggesztették a földrengés következtében. A törökországi Ceyhanba az észak-iraki Kirkuk térségéből érkező olajvezetéken is megszűnt egyelőre az olajszállítás. Magyarország gázellátásának legfontosabb útvonala, a Török Áramlat gázvezeték ugyanakkor nem sérült meg. A Fekete-tenger alatt futó vezetékek ugyanis távol esnek a földrengés epicentrumától - tudta meg a Portfolio.hu.

Az Egyesült Államok segélyakciója már folyamatban van

Washington máris megkezdte a közép-törökországi és északnyugat-szíriai áldozatok számára a segítségnyújtást – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Elkötelezettek vagyunk a segítségnyújtásban az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban – áll a Blinken által kiadott nyilatkozatban.

Fotó: Besznia, 2023. február 6.
A „fehérsisakosok” néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) tagjai túlélők és holttestek után kutatnak egy összedőlt épület törmeléke közt az észak-szíriai Idlíb kormányzóságbeli Besznia faluban 2023. február 6-án. Hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgásnak Törökországban és Szíriában is több száz halálos áldozata és több ezer sérülje van.
MTI/AP