2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 9o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Véglegesítette a vasárnaptól érvényes árplafont az Európai Unió

frisshirek.hu, 2023. február 04. - 15:15
Véglegesítette a vasárnaptól érvényes árplafont az Európai Unió

Véglegesen jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa szombaton az Oroszországból származó vagy onnan exportált finomított kőolajtermékek árplafonjáról szóló megállapodást, amely február 5-én, vasárnap lép érvénybe.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az uniós tanács szombati, az MTI által szemlézett közleménye szerint a tagállamok, valamint a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport tagjainak megállapodása értelmében a dízelolaj legmagasabb ára hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár lehet.

A vasárnaptól érvényes megállapodás 55 napos átmeneti időszakot határoz meg azokra az orosz kőolajtermékekre, amelyeket február 5. előtt vásároltak meg és rakodtak hajóra, illetve április 1. előtt végleges rendeltetési helyükön kirakodnak.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a kereskedők tengeren orosz olajat szállítsanak unión kívüli országokba, feltéve, hogy annak ára szigorúan a felső határ alatt marad. A rendelkezés keretében egyúttal megtiltják, hogy bárki az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat – szállítás, biztosítás, finanszírozás – biztosítson abban az esetben, ha a termékeket az árplafon felett értékesítették.

Az uniós tanács március közepétől havi rendszerességgel felülvizsgálja a mechanizmust, amely alapján az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre.

Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

A rendelet kiegészíti az Oroszországból származó nyersolaj 2022. december 5. óta hatályos, hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló megállapodást, és a tengeren szállított nyersolaj és kőolajtermékek Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó teljes uniós tilalmat.

Az ársapkát Oroszország ukrajnai háborújára válaszul vezették be.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Unió tagállamai péntek este fogadták el a javaslatot, hogy ársapkát kapnak az orosz olajtermékek.

Az Energiaügyi Minisztérium szombati közleménye szerint hazánkban a kormány által kiharcolt mentességen túl is több forrás erősíti az ellátás biztonságát

AZ ÚJABB SZANKCIÓ EURÓPAI PIACON VÁRHATÓ KÖVETKEZMÉNYEI AZONBAN HOSSZABB TÁVON MAGYARORSZÁGRA IS HATHATNAK.

Fotó:Tartályhajó a második legnagyobb németországi olajfinomító, a BP gelsenkircheni létesítménye kikötőjében 2023. január 30-án. MTI/AP/Martin Meissner