2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Vigyázzunk rájuk! Ma van a sünik világnapja

frisshirek.hu | 2023. február 02. - 21:27
Vigyázzunk rájuk! Ma van a sünik világnapja

A sünit mindenki szereti, bár kissé szúrós, de mégis kedves kisállat, ami mosolyt csal az arcunkra. Fő táplálékai a rágcsálók, a kártevők és a bogarak. Imádják a lehullott gyümölcsöket, és bogyókat, főként azokban a kertekben érzik jól magukat, ahol sok gyümölcsfa van. 

Nappal elbújnak a bokrok alá, éjjel indulnak zsákmányszerző körútra.

Az időjárástól függően októbertől áprilisig a sün téli álmot alszik.

A süninek csak egy kényelmes helyre van szüksége, ahol nyugalomban lehet, felnevelheti csemetéit. Ha kertünkbe tévedne, ne bolygassuk, mert gyorsan távozik, ha nem érti biztonságban magát. 

Ha kutyát tartunk, akkor az átlagosnál eggyel több veszély leselkedik a kertünkbe költöző sündisznóra. Ha a kutyánknak erős a vadászösztöne, akkor szállítsuk a sünt egy távolabbi, biztonságos helyre, vagy kérjük sündisznókkal foglalkozó alapítvány segítségét.

  • A köznyelvben és a mesékben gyakran szereplő sündisznó helytelen elnevezés. Egyéb népies nevei a sül, a tüskésdisznó és a sünkutya.
  • - A sünfélék családjába 24 ma élő faj tartozik, megtalálhatóak Ázsiában, Európában, Afrikában is. A Kárpát-medencében egyetlen sünféle él vadon, a keleti sün.
  • - Kb. 5-7000 tüskéje van egy átlagos méretű felnőtt süninek. A tüskék kb. 2,5 cm hosszú, módosult szőrszálak. A szúrókák nem mérgezőek és szilárdan kapcsolódnak az állathoz.
  • - A sünök 4-7 évig élnek a vadonban, a kisebb fajok 2-4 évig.
  • - A sünök furcsán viselkednek, kenegetnek, amikor új tárgyra vagy ételre bukkannak. Először nyalogatják az anyagot, amíg habos nyál keletkezik, majd ezt a nyálat a bőrükre és tüskéikre kenik.
  • - A sünök magányos állatok, általában csak a párosodásra állnak össze, a kicsik pedig 4-7 hetes korukban kikerülnek az alomból

- írja a fontosabbnak vélt tudnivalókat a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont.

Ha tündéri és jópofa képeket nézegetne róluk, ITT megteheti.

Ha pedig Csukás István: Sün Balázs című soha meg nem unható versét hallgatná meg újra e jeles nap alkalmából, akkor azt Molnár Piroska előadásában ajánljuk.

"Erdőszélen, erdőszéli
tölgy tövében volt egy ház.
Abban lakott hét süntestvér:
Sün Aladár,
Sün Piroska,
Sün Adorján,
Sün Dorottya,
Sün Demeter,
Sün Tihamér
s a legkisebb:
Sün Balázs."

Fotó: pixabay.com