2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 9o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Az Év Vendéglőse lett a Tenkes Csárda megálmodója

Sztipán Orsolya, 2023. február 02. - 09:47
Az Év Vendéglőse lett a Tenkes Csárda megálmodója

A Baranya megyei Csarnóta községben található Tenkes Csárda megálmodója, Kovács Gábor lett Az Év Vendéglőse 2022-ben. A rangos díjat a Magyar Vendéglátók Ipartestületétől vehette át a vendéglátóiparban végzett munkája elismeréseként a vendéglős.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

2001 óta ítéli oda a díjat a testület az arra érdemeseknek. A kitüntető elismerést kiérdemlő vendéglátóiparban dolgozók három kritériumnak is meg kell, hogy feleljenek: eredményes munka, a vendéglős társadalom tekintélyét öregbítő, tisztességes magatartás és példamutató közéleti tevékenység. 

Az elmúlt néhány év különösen próbára tette a vendéglátósok kitartását és türelmét: alig lettek túl a Covid-okozta súlyos csapáson, máris érkezett egy gazdasági recesszió, amely ismét újratervezést, alapos költségvetési átgondolást igényelt. Az Ipartestület két évig nem is adta ki a díjat, majd ismét szavazást indítottak.

Az idei díjazott, Kovács Gábor kimagasló szakmai tevékenységét már 2019-ben is díjazták, akkor Az Év Vállalkozója elismerést vehette át. A pecsaktual.hu megtudta, hogy a Tenkes Csárda megálmodója a környező települések termelőitől szerzi be az alapanyagokat, mint például a fokhagymát, amelyből több száz kiló Vejti községből származik. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ételek alapanyagai bio-organikus, háztáji környezetből kerüljenek ki. A salátát Szilvásról viszik, és a tojást is helyi termelőktől vásárolják. Üzletpolitikája nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a pénz helyben maradjon. 

Kovács Gábor megnyitotta a Tenkes Kamrát is közvetlenül a csárda mellett, így amikor a vendégek jóllaktak, távozáskor vásárolhatnak is a széles választékkal rendelkező termékkínálatú az üzletben.

A Tenkes Csárda fűtési költségei a többi vendéglátóipari egységhez hasonlóan a mostani időkben különösen költségesek. Kovács Gábor ezt kandallóval oldotta meg. Ha mégsem lenne elégséges a közel 400 négyzetméter felfűtésére, akkor gázkazán segítségét veszi igénybe. A vendéglős büszke arra is, hogy a Covid-időszak nehéz napjai alatt nem kényszerült elküldeni egyetlen munkatársát sem.

A frisshirek.hu nemrégen adott hírt egy rangos szakácsverseny világdöntőjének magyar vonatkozásáról, ahol a dobogó harmadik fokára állhatott hazánk csapata.

Fotó: Tenkes Csárda facebook-oldala