2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Nagy Márton optimista: a háborús infláció gyors eltűnését jósolta

frisshirek.hu, 2023. február 01. - 18:30
Nagy Márton optimista: a háborús infláció gyors eltűnését jósolta

Az eredmények be fognak érni, a következő hónapokban látni lehet majd, hogy az infláció csökken, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót. Idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig 4 százalék fölött nőhet a gazdaság – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, most pedig a Mandiner hetilapban nyugtatta meg a Fidesz-hívő olvasókat, írta meg a Frisshirek.hu is. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök Magyarország törékeny helyzetéről elmondta, „Szimpla riogatás, félrebeszélés, pánikkeltés, károgás” a kormány kommunikációja, Csaba László professzor pedig az IMF behívásának, újabb Bokros-csomagszükségességéről beszélt a cikket szemléző 24.hu-nak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
"Talán meglepő lesz, amit mondok, de amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is tűnhet az infláció."

Ezt mondta Nagy Márton a Mandinernek. Az elszálló inflációra, élelmiszer-inflációra vonatkozó magyarázata valóban kevésbé volt meglepő, megismételte a kormányzati érvelést, bár okként a háború, Brüsszel elhibázott szankciói mellett megemlítette a forint árfolyamát, a jövedéki, népegészségügyi adó emelését és a bérnövekedés hatását is.

Számításai szerint az üzemanyag­árstop kivezetése miatt a januári infláció 25 százalék fölé csúszhat, ott tetőzik, februárban már drasztikus csökkenés jöhet, év végére pedig teljesülhet a kormány célkitűzése, az egyszámjegyű infláció.

Leszögezte, hogy inflációs szempontból kifejezetten jó, hogy az élelmiszeripar túltermelési válságban van, emiatt február-márciusban megállhat az árak emelkedése. Az ársapkák nem infláció-felhajtó erejűek, és nem is emiatt van hiány néhány boltban. Ő úgy gondolja, 

az áru egyszerűen a raktárban marad, nem kerül ki a polcra, nagyrészt mesterséges hiánygerjesztés folyik.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy maximálisan tiszteletben tartja a kormány az MNB függetlenségét, bár ő is azok közé tartozott, akik kamarcsökkentést várt tőlük, hiszen túl magasnak tartja a kamatot, ami miatt lassulhat a gazdasági növekedés, a megemelt tőkeelvárások pedig akár a hitelezés leállásával is fenyegethetnek. Enélkül pedig nincs növekedés - nyomatékosította szavait. 

A kormánynak ugyanolyan fontos az infláció letörése és a recesszió elkerülése, ezek ráadásul nem is zárják ki egymást, az a szabály nem érvényes, hogy a GDP csökken az inflációval, a kínálati korlátok csökkennek, akkor az infláció lemegy, a növekedés pedig gyorsul, amit csak a lakossági fogyasztás lassíthat majd - foglalta össze a 24.hu az interjút szemléjében. 

A lap közgazdászok véleményét is kérdezte. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök Magyarország törékeny helyzetéről elmondta, hogy 

„szimpla riogatás, félrebeszélés, pánikkeltés, károgás”

történik a kormány kommunikációjában. Csaba László professzor pedig

újabb Bokros-csomagszükségességéről beszélt.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán