2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 10o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Több kínai lélegeztetőgép is meghibásodott a Covid intenzív időszakában Zalaegerszegen

Kovács Tamara, 2023. január 31. - 15:55
Több kínai lélegeztetőgép is meghibásodott a Covid intenzív időszakában Zalaegerszegen

Sorra hibásodtak meg a Kínából rendelt lélegeztetőgépek a Covid pandémia idején, 2020 őszén a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban- derült ki az RTL Klub riportjából. A hírekből erről semmit nem lehetett hallani, mivel a kormány teljes hírzárlatot rendelt el.

A kórház annyit közölt, hogy egy beteg sem volt veszélyben. A kínai gyártó ugyan elismerte a hibákat, ám azt sem tartották kizártnak, hogy a hibák a gépek szakszerűtlen üzemeltetéséből adódtak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem adja ki a Kínából vásárolt lélegeztetőgépek jegyzőkönyveit. A tárcát erre kötelező jogerős bírósági ítélet felülvizsgálatát kérték a Kúriától – erről a pert indító Momentum számolt be. Az összesen 300 milliárd forintból vásárolt gépek közül 2020-ban több meghibásodott, több ezret pedig be sem üzemeltek.-nyomozta ki az RTL Klub.

Mint riportjukban elhangzott, minden hazánkba érkezett gép beüzemeléséről jegyzőkönyvet vezettek az erre szerződtetett cégek, ezeket az adatokat a Momentum kérte ki a minisztériumtól. Tompos Márton a Momentum részéről a riportban arról is beszélt, hogy a gépek több esetben hibásak voltak, kigyulladtak, kínai feliratokkal ment a menüjük. Az adatokat nem kapta meg a Momentum, ezért perre mentek, amit jogerősen megnyertek, ám az adatokat továbbra sem kapták meg-derült ki az RTL Klub riportjából.

A teljes interjú itt nézhető meg.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay