2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 9o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Parlamenti vitanapot kezdeményez az akkumulátorgyárakról a Párbeszéd

frisshirek.hu, 2023. január 31. - 15:25
Parlamenti vitanapot kezdeményez az akkumulátorgyárakról a Párbeszéd

Parlamenti vitanapot kezdeményez a Párbeszéd az akkumulátorgyárak telepítéséről és a kormány akkumulátorgyártás-stratégiájáról.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta,

a vitanap kiváló alkalom lehet a kormánynak, hogy „színt valljon”, válaszoljon a szakma és az ellenzék kérdéseire, elmondja érveit az akkumulátorgyár-építések mellett és tájékoztassa a lakosságot.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a Párbeszéd zöld párként határozottan ellenzi az újabb akkumulátorgyárak építését, szerintük Magyarországnak a zöld átállásban nem ebbe az irányba kell mennie.

Szabó Tímea érvei között szerepelt az akkumulátorgyárak termőföld- és az ivóvízkészletszennyezése, az akkumulátorgyártás energia- és vízigénye.

Jelezte, a debreceni gyárat nagyon jó minőségű termőföldre tervezik építeni, amelynek az ország élelmiszerellátását kellene biztosítania.

Ugyancsak probléma az akkumulátorgyárak ivóvízfelhasználása

– mondta, példaként említve, hogy a gödi Samsung gyárban naponta 27 ezer köbméter vizet használnak fel, ami megfelel a 112 ezres lélekszámú Kecskemét napi vízfogyasztásának kánikulai időben.

Ha a gödi Samsung-gyár még több talajvizet használ fel, arra lehet számítani, hogy a nyári hónapokban folyamatosak lesznek az ivóvízellátási problémák Pest megyében.

Szabó Tímea beszélt a gyárak vízszennyezéséről is, kifogásolva, hogy a kormány elhallgatja ezt a problémát is.

A politikus kitért arra is,

  • a Samsung gödi gyárának éves áramigénye egy terawattóra,
  • a Debrecenbe tervezett gyáré tervezetten 3,3 terawattóra,
  • Paks éves áramtermelése 16 terawattóra.

Vagyis

csak a gödi és a debreceni akkumulátorgyár Paks termelésének egynegyedét elviszi.

A tervezett gyárépítések és bővítések után pedig egyharmadával nőne Magyarország áramigénye.

Szabó Tímea szerint igaz ugyan, hogy az új akkumulátorgyárak munkahelyeket teremtenének, de nem a magyar lakosságnak, hanem az 1200 forintos órabérért dolgozó vendégmunkásoknak.

Mindezeket figyelembe véve Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá válása sokkal több kárt okozna az országnak, mint amennyi hasznot hozna

– összegzett a Párbeszéd frakcióvezetője.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a helyi lakosok egyre indulatosabban kelnek ki, a múlt szombaton ezres nagyságrendű tüntetést tartottak a tervezett kínai akkumulátorgyár ellen Debrecen főterén.

A mai gödi közmeghallgatás is viharosnak ígérkezik...

Fotó: Facebook/Szabó Tímea oldala