2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 11o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Erősödik a kínai gazdasági aktivitás

frisshirek.hu, 2023. január 31. - 09:15
Erősödik a kínai gazdasági aktivitás

Nagymértékben javult az előző havihoz képest, és három egymást követő hónap lassulását követően növekedési fázisba lépett januárban a kínai gazdaság teljesítménye mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari szektorokban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A logisztikai információs központ, a CLIC feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban a várt 49,8 pont helyett 50,1 pontra emelkedett a decemberi 47,0 pontról a nemzeti statisztikai hivatal, az NBS adatai alapján.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A kínai feldolgozóipari BMI tavaly szeptember óta januárban ért el az első alkalommal 50 pont feletti értéket, köszönhetően a járványvédelmi korlátozások enyhítésének - írja az MTI.

A feldolgozóipar új megrendelései hét hónap után először ismét emelkedésnek indultak, a mutatószám 50,9 pontra emelkedett a decemberi 43,9 pontról. Az exportértékesítések csökkenő üteme lassult, a mutatószám 46,1 pontra emelkedett 44,2 pontról. A foglalkoztatás csökkenése nagymértékben mérséklődött, a mutatószám 47,7 pontra emelkedett 44,8 pontról.

A feldolgozóipar inputköltségei már az ötödik egymást követő hónapban emelkedtek, 52,2 pont lett a januári mutatószám a decemberi 51,6 ponttal szemben. A feldolgozóiparban az üzleti hangulat tíz havi csúcsot ért el januárban.

A szolgáltatóipari BMI, pontosabban a nem-feldolgozóipari BMI januárban négy hónapja az első alkalommal ért el 50 pont feletti értéket, mégpedig hét hónapja a legmagasabbat. A szolgáltatóipari BMI 54,4 pontra emelkedett januárban a decemberi 41,6 pontról. A szolgáltatóipari aktivitás élénkülése is a járványvédelmi korlátozások feloldásának tulajdonítható.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett kompozit BMI szeptember óta az első alkalommal ért el 50 pont feletti értéket és június óta a legmagasabbat: 52,9 pontot januárban a decemberi 42,6 pont után.

Mindeközben az IMF is optimistábbá vált a világgazdaság kilátásaival kapcsolatban. A Nemzetközi Valutaalap 2,9 százalékra módosította idei növekedési előrejelzését, ami 0,2 százalékos emelkedés az októberben várt értékhez képest.

Kína a világ második legnagyobb gazdasága. A hatalmas ázsiai ország gazdasági teljesítményének tartós javulása komoly lökést adhatna a világgazdaság számára is az elhúzódó ukrajnai háború árnyékában.

Fotó: China US Focus