2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 11o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Tompos Márton: fellebbezett a külügyminisztérium a lélegeztetőgép-biznisz ügyében

frisshirek.hu, 2023. január 30. - 13:05
Tompos Márton: fellebbezett a külügyminisztérium a lélegeztetőgép-biznisz ügyében

A Külgazdasági és Külügyminisztérium fellebbezett a lélegeztetőgép-biznisz ügyében a Kúriához – jelentette be közösségi oldalán hétfőn Tompos Márton, a Momentum alapító tagja, szóvivője, aki szerint a tárca attól ijedt meg, hogy ő korábban bejelentette, végrehajtókat küld rájuk.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, Tompos Mártonnak elfogyott a türelme, miután Szijjártó Péter tárcája két nyertes per után sem volt hajlandó kiadni a lélegeztetőgép-bizniszként elhíresült ügy dokumentumait, éppen ezért végrehajtókat küld a Külgazdasági és Külügyminisztériumra.

Az ellenzéki politikus mindezt akkor, január elején azzal magyarázta:

Még tavaly fordultam adatigényléssel a Külügy felé annak érdekében, hogy megtudjuk: a lélegeztetőgépek átvizsgálásával és beüzemelésével megbízott cégek mire jutottak. Első körben a külügy indokolás nélkül meghosszabbította a saját határidejét - 15 nap helyett 45 napot kért a válaszadásra, amit ebben a formában meg sem tehetett volna: rá kellett volna mutatnia, hogy melyik veszélyhelyzeti feladat teljesítését akadályozza a közérdekű adatigénylés teljesítése. Ilyet azonban nem jelölt meg, csak elhúzta a válaszadási határidőt. Erre egyrészt az a válasz érkezett, hogy ezek döntés megalapozó anyagok (?), illetve egy másik kérdésben a minisztérium nem minősül adatgazdának

Tompos Márton – aki utóbb azt a javaslatot is megfogalmazta, hogy adjuk el Kínának a tőlük kapott lélegeztetőgépeket, az ázsiai ország úgyis újabb komoly Covid-hullámmal küzd – ma újabb bejegyzéssel jelentkezett a közösségi oldalán, ebben azt írta, hogy

„Szijjártó minisztériuma beijedt a végrehajtástól, fellebbeztek a Kúriához a lélegeztetőgép-biznisz ügyében”.

Másfél év és két megnyert per után még mindig nem hajlandóak kiadni a dokumentumokat...

– fűzte hozzá az ellenzéki poitikus.

Lapunk, a frisshirek.hu korábban már megírta, hogy megszüntetik a pandémia idején az állami lélegeztetőgép-beszerzéseken egyik legnagyobbat kaszáló céget, miután a tulajdonosok milliárdos osztalékokat vettek ki.

Fotó: Facebook/Tompos Márton oldala