2023.12.11., hétfő - Árpád
Győr: 0o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Tompos Márton: fellebbezett a külügyminisztérium a lélegeztetőgép-biznisz ügyében

frisshirek.hu | 2023. január 30. - 13:05
Tompos Márton: fellebbezett a külügyminisztérium a lélegeztetőgép-biznisz ügyében

A Külgazdasági és Külügyminisztérium fellebbezett a lélegeztetőgép-biznisz ügyében a Kúriához – jelentette be közösségi oldalán hétfőn Tompos Márton, a Momentum alapító tagja, szóvivője, aki szerint a tárca attól ijedt meg, hogy ő korábban bejelentette, végrehajtókat küld rájuk.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, Tompos Mártonnak elfogyott a türelme, miután Szijjártó Péter tárcája két nyertes per után sem volt hajlandó kiadni a lélegeztetőgép-bizniszként elhíresült ügy dokumentumait, éppen ezért végrehajtókat küld a Külgazdasági és Külügyminisztériumra.

Az ellenzéki politikus mindezt akkor, január elején azzal magyarázta:

Még tavaly fordultam adatigényléssel a Külügy felé annak érdekében, hogy megtudjuk: a lélegeztetőgépek átvizsgálásával és beüzemelésével megbízott cégek mire jutottak. Első körben a külügy indokolás nélkül meghosszabbította a saját határidejét - 15 nap helyett 45 napot kért a válaszadásra, amit ebben a formában meg sem tehetett volna: rá kellett volna mutatnia, hogy melyik veszélyhelyzeti feladat teljesítését akadályozza a közérdekű adatigénylés teljesítése. Ilyet azonban nem jelölt meg, csak elhúzta a válaszadási határidőt. Erre egyrészt az a válasz érkezett, hogy ezek döntés megalapozó anyagok (?), illetve egy másik kérdésben a minisztérium nem minősül adatgazdának

Tompos Márton – aki utóbb azt a javaslatot is megfogalmazta, hogy adjuk el Kínának a tőlük kapott lélegeztetőgépeket, az ázsiai ország úgyis újabb komoly Covid-hullámmal küzd – ma újabb bejegyzéssel jelentkezett a közösségi oldalán, ebben azt írta, hogy

„Szijjártó minisztériuma beijedt a végrehajtástól, fellebbeztek a Kúriához a lélegeztetőgép-biznisz ügyében”.

Másfél év és két megnyert per után még mindig nem hajlandóak kiadni a dokumentumokat...

– fűzte hozzá az ellenzéki poitikus.

Lapunk, a frisshirek.hu korábban már megírta, hogy megszüntetik a pandémia idején az állami lélegeztetőgép-beszerzéseken egyik legnagyobbat kaszáló céget, miután a tulajdonosok milliárdos osztalékokat vettek ki.

Fotó: Facebook/Tompos Márton oldala