2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Lehet, hogy betiltják Európában a TikTokot?

frisshirek.hu | 2023. január 29. - 13:15
Lehet, hogy betiltják Európában a TikTokot?

Egy szabad piaci értékeket valló lobbiszervezet arra ösztönözné az Európai Unió döntéshozóit, hogy lépjen a TikTok térnyerése ellen, mielőtt késő volna.

A Consumer Choice Center kedden az Európai Unió döntéshozóinak címzett állásfoglalásában azt írta, hogy itt az ideje, hogy az EU is fokozza a TikTokkal kapcsolatos intézkedéseit, „mielőtt ez túl késő volna” – írta meg a Media1.

Az Amerikai Egyesült Államok után úgy látszik, Európában is szorul a hurok a fiatalok körében kiemelten népszerű TikTok nevű közösségi média platform körül. Az Európai Bizottság belső piacért felelős európai biztosa, Thierry Breton január 19-én videóhíváson keresztül egyeztetett a kínai rövid videómegosztó vezérigazgatójával, Sou Ce Csuval. A biztos a beszélgetést követően azt emelte ki, hogy mivel

az applikáció célkeresztjében tinédzserek állnak, ezért az nagyobb felelősséggel jár.

A biztos elmondta azt is, hogy mivel a platformot európai fiatalok milliói is használják, ezért a TikToknak minden szegmensében meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak, kiemelten a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s jogszabálynak.

A lehető leghamarabb be kell mutatni nemcsak az erőfeszítéseket, hanem a jogharmonizáció eredményeit is

– szögezte le az EU-s politikusokhoz képest szokatlanul markánsan. 

Ám már január 19-ét megelőzően tárgyalt Sou Ce Csu más uniós biztosokkal is, köztük az Európai Bizottság alelnökével. Vera Jourova akkor kijelentette,

nem szabad, hogy kétséges legyen, hogy az európai felhasználók adatai biztonságban vannak és nincsenek kiszolgáltatva harmadik országbeli hatóságok illegális hozzáférésének.

Azonban nemcsak az EU-ban tisztséget betöltők, hanem Emmanuel Macron francia elnök is kiemelte a TikTok veszélyeit, amely „megtévesztően ártatlannak tűnik”, miközben függőséget okoz és orosz dezinformációt népszerűsít. Zajlik is két vizsgálat a videómegosztó applikáció ellen,

  • egyrészt az európai felhasználók adatainak esetleges Kínába kerülése miatt,
  • másrészt a gyermekek adatainak védelme érdekében.

Még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is vizsgálódik idehaza, ahogy arra a Media1 emlékeztet, hiszen a hatóság szerint túl sok magyar fiatal használja a platformot. Meglátásuk szerint szerencsésebb volna kontrollált médiumokat fogyasztani.

A nemzetközi hírnévvel rendelkező, szabad piaccal foglalkozó lobbiszervezet, a Consumer Choice Center – amelynél többek között a korábbi magyar országgyűlési képviselő, Kész Zoltán is vezető szerepet tölt be – egy állásfoglalással fordult az Európai Unió döntéshozóihoz, amelyben felhívják a figyelmet a TikTokkal kapcsolatos veszélyekre, és arra ösztönzik a testületet, hogy hozzanak szigorú intézkedést a platformmal szemben, kiemelve azt, hogy a Kínai Kommunista Párt is szerepet tölt be a techóriásnál.

Ahogy a nyilatkozattal kapcsolatban Kész Zoltán fogalmazott:

hiszünk a szólás szabadságában és technológiai újításokban, de hiszünk abban is, hogy szabadnak kell maradnunk a despotikus rendszerek árgus szemeitől.

Ellenállni a TikTok térnyerésének egy kis lépés volna – hívta fel a figyemet a lobbiszervezet a nyilatkozatban –, de inkább olyan technológiákat támogassunk, amely erősíti a felhasználókat és polgárokat, minthogy kijátsszuk őket totalitárius rendszerek rosszindulató befolyásának.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com