2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 23o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Civil kórházat lőttek az ukránok az oroszok szerint

frisshirek.hu, 2023. január 29. - 16:10
Civil kórházat lőttek az ukránok az oroszok szerint

Kilátásba helyezte a Donyec-medencei kórházak ellen végrehajtott, a „Nyugat által vezérelt” ukrán rakétacsapások elkövetőinek és megszervezőinek felelősségre vonását vasárnap az orosz külügyminisztérium, háborús bűncselekménynek minősítve a történteket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy repesz-robbanótöltettel felszerelt amerikai

HIMARS-rakéták csapódtak a luhanszki régióban lévő Novoajdarban egy kórház épületébe, aminek következtében 14 ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült.

Az áldozatok túlnyomórészt a kórház betegei és alkalmazottai voltak.

A tárca szándékossággal vádolta meg az ukrán felet.

Szombaton ukrán tüzérségi csapás érte a Herszon megyei Nova Kahovka kórházát is, ott nem voltak áldozatok.

Az orosz külügyminisztérium vasárnapi közleményében kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot, mert miközben gyakran ítél el „imitált” orosz bűncselekményeket, „illegális törvényszéki” felelősségre vonással fenyegetőzve miattuk, szemet huny Ukrajna „barbár” cselekedetei felett.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok reagálásának elmaradása „a nemzetközi humanitárius jog újabb szörnyű lábbal tiprása”, ami

ismét megerősíti a konfliktusban való közvetlen részvételüket és az elkövetett bűncselekményekben való részvételüket.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosához és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához (ICRC) fordult a novoajdari kórházra mért csapás ügyében, azt követelve tőlük, hogy tartassák be az ukrán hatóságokkal az 1949. évi genfi egyezményt.

Ennek 18., a polgári személyek háború idején való védelméről szóló cikke kimondja, hogy

sebesültek, betegek, fogyatékkal élők és szülő nők ellátására létrehozott polgári kórházak semmilyen körülmények között nem válhatnak támadás célpontjává.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a Twitteren közvetlen felelősséggel vádolta az Egyesült Államokat, rámutatva, hogy

az amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőkkel végrehajtott csapások célpontjai „washingtoni egyeztetés tárgyát képezik”.

A diplomata szerint „az amerikai adófizetőknek tudniuk kell, hogyan használják fel a pénzüket”.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak büntetőeljárást a novoajdari kórház elleni sorozatvető-támadás ügyében, és állapítsák meg, hogy az ukrán hadsereg részéről ki felelős a csapásokért.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke vasárnap a Telegram-csatornáján azt állította, hogy

az Ukrajna ellen indított orosz „különleges hadművelet” ukrán állampolgároknak és a szláv földeknek a „felszabadításává” vált az amerikai „gyarmatosítók” uralma alól.

A politikus szerint a kilenc évvel ezelőtt Kijevben végrehajtott államcsíny után Ukrajnában egy kívülről irányított, „náci bábrezsim” jött létre, amely bezáratta a nemkívánatos médiát, betiltotta a politikai pártokat és elnyomta az egyházat.

Amerikai kiképzők, zsoldosok vannak ott. A kijevi rezsim megmentése érdekében nehézfegyvereket kezdtek szállítani

– írta Volodin.

Hozzátette, hogy mindez szerinte Washington közvetlen részvételét bizonyítja a konfliktusban, attól félve, hogy elveszíti „gyarmatát”.

Illusztrációs fotó: Wikipedia