2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 11o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Fertő tó Barátai Egyesület keresetet adott be a Győri Törvényszékre

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 13:50
Fertő tó Barátai Egyesület keresetet adott be a Győri Törvényszékre

Az egyesület kéresetet adott be, kérdés, hogy ezzel foglalkoznak e, mert eddig a tó kapcsán nem volt jellemző a figyelem a civilek irányába.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Január 20. án a Fertő tó Barátai Egyesület keresetet adott be a Győri Törvényszékre a Az Építési és Közlekedési Minisztérium kérelmére indult, a Fertő-tavi vízitelep fejlesztés, rekonstrukció folytatására vonatkozó környezetvédelmi működési engedély ellen – irta meg a nalunk.ujszo.com

Az egyesület kérvényezte a bíróságon, hogy a határozatot semmisítse meg, miben az alperes a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal. További kérvényük, hogy az ítélet indoklásában pontos iránymutatást adjon, a tervezett Fertő-tavi vízitelep fejlesztésére környezetvédelmi működési engedély nem adható.

Az engedélyt még tavaly december 21-én adta ki a kormányhivatal, az egyesületnek azonban konkrét indoklási pontjai is vannak, melyek a következőek:

- A beruházás méretéből és jellegzetességeiből fakadóan káros hatással lesz a környezetre és a természetre.

- A téli iszapkotrás a telelő hüllők és kétéltűek elpusztulásával fog járni.

- A fokozottan védett északi pocok élőhelyét érinti a beruházás. 

- A korábbi környezetvédelmi engedélyben nem voltak benne az apartmanházak és motelek.

- A parti sávban nem lehetne építkezni.

- A világörökségi és az éghajlatváltozási kérdéseket is vizsgálni kellett volna.

Fotó: Töreki Tibor