2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A Miskolcra is kiszabott kötbér eltörlésére szólította fel az MVM-et a DK

T.Á. | 2023. január 16. - 19:20
A Miskolcra is kiszabott kötbér eltörlésére szólította fel az MVM-et a DK

Az állami szolgáltató az elmúlt hetekben több megyeszékhelyet is megkötbérezett azért, mert az enyhe idő miatt nem fogyott annyi gáz, amennyit a korábban megkötött szerződésekben vállaltak.

A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi frakcióvezetője azt kéri, hogy az MVM engedje el a Miskolcra és Szegedre kiszabott kötbért, amit azért rótt ki a városok távhőszolgáltatóira a cég, mert a takarékoskodási intézkedések és az enyhe időjárás miatt a szerződésben vállalt gázmennyiségnél kevesebbet fogyasztott el

Szaniszló Sándor hétfői, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a városok önkormányzatainak távhőcégei hiába tették azt, amit a kormány kért tőlük, és spóroltak a gázzal, az MVM kötbért fizettetne velük a fel nem használt gáz után.

A politikus úgy fogalmazott: "nehéz észszerű indokokat találni az önkormányzati távhőcégek megbüntetése mellett, mint politikai és gazdasági haszonszerzést".

Ahogyan arról a minap.hu korábban beszámolt, a DK miskolci politikusa, Mokrai Mihály önkormányzati képviselő (Velünk a Város) az év első napjaiban tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta, a miskolci önkormányzatot levélben értesítette az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt az elmúlt év végén arról, hogy kötbért kell fizetnie azért, mert nem fogyasztotta el a leszerződött gázmennyiséget az év utolsó hónapjaiban.

Mint mondta, a miskolciak megértették a kormánynak azon kérését, hogy takarékoskodjanak a gázzal, a fűtéssel, mert az ország nehéz helyzetben van, és olyan jól teljesítették ezt, hogy komoly megtakarítást ért el a város. Ehhez képest októberre 89 és fél, novemberre 85 millió forinttal kötbérezte meg az MVM a várost azért, mert takarékoskodott - jelentette ki Mokrai Mihály, aki szerint az állami cég a miskolci embereket bünteti.

A miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya a témával kapcsolatban válaszolt a képviselőnek. Ebben elsőként pontosította a képviselő szavait, szerint az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft-t értesítette a kötbérfizetési kötelezettségről. A levélben az áll, hogy a gázkereskedő, „a levezetett október havi, illetve november havi alulvételezésből származó pótdíj szerződés szerinti kiterheléséről a 2022. december havi tényleges mennyiség alapján fog dönteni.” A képviselő által bemutatott levelek tehát egyelőre csak előzetes jelzések a lehetséges, szerződés szerinti kötbérekről.

- Várhatóan a decemberi fogyasztás sem fog beleesni a mínusz 25 százalékos toleranciasávba, hanem alatta lesz. Ennek oka, hogy az évszakhoz képest magasabb volt a külső hőmérséklet, illetve az önkormányzati takarékoskodás következtében is kevesebb földgázt használt fel a szolgáltató. A szállítási szerződés júniusi megkötésekor azonban ez még nem volt tervezhető. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ezen adatok alapján milyen döntést hoz a kereskedő – húzta alá a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Fotó: Miskolci Hőszolgáltató Kft Facebook