2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Új, civil mozgalom a hazai vizes élőhelyek védelmére

frisshirek.hu, 2022. december 28. - 16:40
Új, civil mozgalom a hazai vizes élőhelyek védelmére

" A Nagy Tavak és Vizes élőhelyek Szövetsége fő célkitűzése:  a természeti erőforrások közül különösen a vízkészlet - tavaink, a felszíni és felszín alatti vizek, a vizes élőhelyek -, a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az Alaptörvény P. cikkének szellemiségében. "

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A vizes élőhelyek kiemelkedő fajgazdagsággal rendelkeznek, mégis a legveszélyeztetettebb területekké váltak nem csak globális, de hazai szinten egyaránt. Idehaza elsősorban a turisztikai jellegű beruházások miatt. A biológia sokféleség (biodiverzitás) olyannyira fontos a Föld egésze és az emberi civilizáció fennmaradása szempontjából is, hogy nemzetközi egyezmények próbálják védeni. Az ENSZ Biológiai Sokféleség védelmében hozott egyezményének részes felei a 2022. december 7 és 19 között tartották 15.  találkozójukat annak érdekében, hogy a 2030-ig terjedő időszak természetvédelmi céljaiban megegyezzenek, amik között jelentős hangsúlyt kaptak a vizes élőhelyek. Annak érdekében, hogy ezt a kiemelt figyelmet a hazai vizes élőhelyek is megkapják a jövőben, három civil szervezet létrehozta a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségét.

 
Sajtóközleményüket változtatás nélkül közöljük.

A Nagy Tavak Koalíció két éve, balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek részvételével alakult. A tagszervezetek környezet- és természetvédelmi szempontokat vizsgálva hívták fel a figyelmet a magyar édesvizeket és tavakat fenyegető tóparti, főként turisztikai beruházásokra.

Közös fellépésként 2021-ben két alkalommal is határozati javaslatot nyújtottak be a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága részére. Ennek első és legfontosabb üzenete az volt, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény szellemének megfelelően biztosítsa, hogy a jelen nemzedékek területhasználati jogai csak addig terjedhessenek, ameddig azok sem magukat az önállóan is védelemben részesítendő természeti értékeket, sem pedig a jövő nemzedékek érdekeinek megóvását nem veszélyeztetik. Meglévő hatósági eszközeivel a Kormányhivatalokon keresztül pedig biztosítsa, hogy a Balaton, a Fertő-tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén ne történhessenek a természeti-, és kulturális örökségünket károsító beruházások. 2022. novemberében 23 civil szervezettel közösen kérték a jogszabályalkotóktól a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény megsemmisítését.

 

Az elmúlt két év során nem csak a nagy tavainknál tapasztalt helyi problémák azonosságát ismertük fel, de rájöttünk, hogy ezek az ügyek jóval túlmutatnak természetvédelmi kérdéseken. Az évszázados emberi tevékenységek, mint a vízszabályozások, a vízkészletek pazarló használata, a klímaváltozás, az aszály, és további számtalan, érdekcsoport igényei szerinti beavatkozások hatásai együttesen sújtják a víztesteket.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy a koalíció a jövőben szervezetként folytatja tevékenységét. A Nagy Tavak és Vizes élőhelyek Szövetsége fő célkitűzése:  a természeti erőforrások közül különösen a vízkészlet - tavaink, a felszíni és felszín alatti vizek, a vizes élőhelyek -, a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az Alaptörvény P. cikkének szellemiségében.

Meggyőződésünk, hogy a civil szerveződések ereje az együttműködésben, a közös fellépésben és nyomásgyakorlásban van. Szövetséget kívánunk kötni mindazokkal, akik velünk közösen felszólalnak a természet, a vízpartok, a vízbázisok védelmének érdekében. Rövid távú terveink között szerepel a szövetség kiszélesítése és összehangolt fellépés az érintett helyi szervezetek bevonásával mindazon kérdésekben, amelyeket közös céljaink elérése érdekében szükségesnek ítélünk meg.

Várjuk támogatók és csatlakozó szervezetek jelentkezését, akik azonosulni tudnak a Szövetség céljaival és hisznek az összefogás eredményességében.

 

E-mail:     nagytavakkoalicio@gmail.com

Website: https://nagytavakkoalicio.hu/ 

A szövetség alapítói:

ANCA Alba Natura Civil Alapítvány, Velencei tó

Fertő Tó Barátai egyesület, Fertő tó

TETT Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért Tatai tó

A szövetség elnöke : Kun Zoltán - Győr

Fotó: Töreki Tibor