2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Győr: -9o - -8o
Az ország 19 megyéjében

Vulkánkitörés Indonéziában

frisshirek.hu, 2022. december 05. - 08:45
Vulkánkitörés Indonéziában
Az indonéziai Jáva szigetén a hétvégén kitört a Semeru vulkán, amely 1,5 kilométeres hamuoszlopot lövellt a levegőbe. A hatóságok 8 kilométeres no-go zónát jelöltek ki a hegy körzetében, teljes falvak lakossága került kényszerkitelepítésre.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az indonéz hatóságok egy 8 kilométeres körzetet no-go zónává nyilvánítottak, ahová tilos belépniük a helyieknek. Teljes falvak lakosságát telepítették ki kényszerből. Felszólították az embereket, hogy a lávaömlés veszélye miatt maradjanak 500 méter távolságra a folyópartoktól.

A Semeru hegy körzetébe a tartomány mentési munkálatokért felelős ügynöksége kutató-mentő csapatokat telepített, az ő feladatuk lesz a keletkezett károk felmérése is. A térségben esett az eső a vulkánkitörést követően, ami némi megkönnyebbülést hozott a kritikus helyzetben

– mondta el Tholib Vatelehan, a Basarnas szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

Tegnap sok eső esett, a víz lemosott minden anyagot a hegytetőről. Ma viszont nem esik, így viszonylag biztonságos a helyzet – tette hozzá a szóvivő.

Halálesetekről nem érkeztek jelentések, a légiközlekedés is zavartalan a térségben.

A 3676 méter magas Semeru vulkán szombat délután 2 óra 46 perckor tört ki helyi idő szerint. A kitörés 1,5 kilométeres hamuoszlopot lövellt a levegőbe a vulkán krátere fölött. A hamu később beborította a hegyet, a környező rizsföldeket, utakat, hidakat. Az égbolt fekete színt vett fel. A dzsakartai környezetvédelmi minisztérium által a Twitteren megosztott videó bemutatta a nagy sebességű lávafolyam, valamint a forró gázok lefelé áramlását a hegyről. A láva sziklatörmeléket sodort magával.

Mintegy 2500 helyi lakos kényszerkitelepítésére került sor, az emberek motorbicikliken menekültek el a veszélyeztetett térségből - a Reuters híradása szerint.

A Semeru hegy 640 kilométerre keletre fekszik az indonéz fővárostól, Dzsakartától. A japán meteorológiai szolgálat közölte, a kitörés után figyelemmel kíséri a szökőár kialakulásának lehetőségét – jelentette az NHK közszolgálati televízió.

Médiajelentések szerint a vulkáni aktivitás továbbra is a III. szinten maradt, a legmagasabb, IV. szint alatt. Az indonéz hatóságok maszkokat osztottak ki a helyi lakosoknak.

A Semeru – másnéven Mahameru -, a legmagasabb jávai vulkán, melynek legutóbbi jelentősebb kitörése tavaly decemberben volt. Az akkori kitörés 50 ember életét követelte. Egy évvel korábban, 2020 decemberében több ezer ember menekült el a térségből, a lezúduló láva akkor egész falvakat árasztott el - írja az MTI.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el. Az országban 142 vulkán van. A világon itt él a legtöbb ember, aki tűzhányó közelében lakik, köztük 8,6 millióan 10 kilométeres sugarú körön belül. A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, mely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

A The Guardian rövid videós beszámolója itt:

Fotó: The Jakarta Post