2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Minden harmadik külföldi útjának repülőgéppel vágott neki Orbán Viktor

frisshirek.hu, 2022. december 05. - 12:00
Minden harmadik külföldi útjának repülőgéppel vágott neki Orbán Viktor
Összesen csaknem 380 millió forintba kerültek a kormányfő külföldi útjai 2020 januárja óta – tudta meg az rtl.hu. Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos tárgyalásokra minden harmadik alkalommal a „nem kormánygépként” használt, állami tulajdonban lévő Airbus A319-es géppel repült. A szállásokra 100 és 200 ezer forint között költöttek fejenként, de a miniszterelnök idei párizsi útján ennek többszörösét költötték erre.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Kikérte az rtl.hu a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a miniszterelnök utazásait 2020 januárja és 2022 augusztusa között, a kapott adatokból pedig az derült ki, hogy

Orbán Viktor útjaira összesen nagyjából 380 millió forintot költöttek ebben az időtartamban (220 millió szállásra neki és a kísérőinek, a fennmaradó az útiköltség), továbbá a hivatalos tárgyalásokra minden harmadik alkalommal a kormánygépnek nem nevezett, állami tulajdonú Airbus A319-es géppel utazott.

Az adatok szerint összesen több mint száz napot töltött már külföldön az érintett időszakban Orbán Viktor a valamivel több mint 70 út során. A delegációknak erre külön napidíjat számoltak el, összesen 15 millió forint összegben.

A szállásokra jellemzően fejenként 100-200 ezer forint közötti összeget fordítottak, de a listában akadtak kiugró tételek is: amikor januárban Párizsban tárgyalt Orbán, akkor a szállásra fejenként közel 750 ezer forintot költöttek.

Az rtl.hu birtokokába jutott kimutatásból kiderül az is, hogy

a miniszterelnök 24 alkalommal utazott a nem kormánygépként kezelt Airbus A319-es géppel, egyéb esetekben repülőjegyeket vettek neki.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a kormányfő legutóbb a múlt héten repült az A319-cel a Budapesttől 350 kilométerre fekvő Mariborba.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ennek kapcsán élcesen úgy fogalmazott: „lehet, hogy nem kapott benzint a kocsijába” a miniszterelnök.

Orbán Viktor november végén a magyar fővárostól 260 kilométerre található Kassára is repülőgéppel érkezett, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár akkori tájékoztatása szerint azért, mert a V4-ek többi vezetője is azzal utazott. 

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő az északkelet-szlovéniai Cirkovcében, a Cirkovce-Pince magasfeszültségű távvezeték átadóünnepségén 2022. december 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán