2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Bezuhant a kiskereskedelmi fogyasztás

frisshirek.hu, 2022. december 05. - 09:28
Bezuhant a kiskereskedelmi fogyasztás
Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - adta hírül hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI szemléje szerint októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom mértéke 5,6 százalékkal csökkent,

ami a legnagyobb visszaesés az öt hónapja tartó trenden belül.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 7,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,9 százalékkal csökkent. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának mértéke összességében 0,9 százalékkal mérséklődött tavaly március óta először.

Az eladások a használtcikk-üzletekben 8,6, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,4 százalékkal viszont nőtt.

A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,6 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 0,8, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,3, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,0 százalékkal azonban szintén csökkent. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,7 százalékkal szintén mérséklődött.

A forgalom a benzinkutaknál csaknem ötödével nagyobb volt a tavaly októberinél.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelem forgalma 19,1 százalékkal nőtt,

azaz folyó áron 1520 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában valósult meg, írta meg a KSH.

Január-októberben a forgalom 7 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló adatokhoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,2 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com