2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -9o - -7o
Az ország 19 megyéjében

Oroszország akár teljesen megszüntetné az olajszállítást az árplafonnal érintett országokba

frisshirek.hu, 2022. december 04. - 18:30
Oroszország akár teljesen megszüntetné az olajszállítást az árplafonnal érintett országokba
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
"Azokba az országokba fogunk olajat és olajtermékeket eladni, amelyek piaci feltételek között fognak együttműködni velünk"

- mondta az energetikai ügyekért felelős orosz kormányfőhelyettes.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország akkor is ragaszkodni fog ehhez az elvhez, ha csökkentenie kell a kitermelést.

Az Európai Bizottság szombaton közölte: a G7-országok, az EU tagállamai és Ausztrália megállapodtak abban, hogy hétfőtől 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetnek be a tengeren szállított orosz olajra.

Novak rámutatott, hogy az árplafon bevezetése olyan nem piaci, a hatékonysággal ellentétes eszköz, amely ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival is. Elmondta, hogy az orosz kormány olyan mechanizmust fog kidolgozni, amely megtiltja a kereskedelmet az olajárak felső határának feltételével.

"Mi a gyakorlatunkban nem készülünk ársapka-eszközöket alkalmazni. Most olyan mechanizmusokon dolgozunk, amelyek megtiltják az ársapka-eszköz használatát, függetlenül attól, hogy milyen szintet állapítanak meg"

- mondta.

"Úgy véljük, hogy egy ilyen beavatkozás további destabilizációhoz, az energiaforrások hiányához és a beruházások csökkenéséhez vezethet. Ez nemcsak az olajat, hanem más, a piacon lévő termékeket is érinthet, és nemcsak Oroszországot, hanem más országokat is érinthet"

- tette hozzá az orosz miniszterelnök-helyettes, szemlézte a hírt az MTI. 

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az árplafon különösen az alacsony és közepes jövedelmű országoknak kedvez majd, amelyek a magas energia- és élelmiszerárak a leginkább sújtanak. Oroszország Egyesült Államokbeli nagykövetsége a Telegramon közzétett kommentárjában bírálta és „veszélyesnek” nevezte nyugati szövetségesek lépését, továbbá közölte, hogy Moszkva továbbra is keres majd vevőket az olajra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem maximálisan elégedett az intézkedéssel: pénteken elégtelennek nevezte azt - foglalta össze a telex.hu.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Valerij Sarifulin