2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Győr: -9o - -7o
Az ország 19 megyéjében

A yorki hercegnő, Sarah Ferguson Budapesten dedikálta könyvét, a Szív Iránytűjét

Tóth Rózsa, 2022. december 04. - 09:00
A yorki hercegnő, Sarah Ferguson Budapesten dedikálta könyvét, a Szív Iránytűjét
A dedikálás során fáradhatatlanul, a királyi családhoz méltón mosolygott, és mindenkihez volt egy kedves szava és egy csokigolyója.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Sarah Ferguson, vagy ahogy a közvélemény hívja “Fergie”, András yorki herceg, a nemrég elhunyt II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg második fiának volt a felesége 1986 és 1996 között.

A Szív Iránytűje című könyve november 21-én jelent meg a Művelt Nép Könyvkiadó gondozásában. Ennek kapcsán érkezett Magyarországra, hogy dedikálhassa irodalmi alkotását, és személyesen találkozhasson olvasóival.

A sokak által várt eseményre december 1-jén került sor az egyik budapesti bevásárlóközpont könyvesboltjában. Sokan összegyűltek már a kezdés előtt, emiatt a könyvesbolt munkatársai kordonnal zárták el a több mint 100 méter hosszú sort. A rajongók közül többen közel 4 órát is vártak arra, hogy közelről megpillanthassák Fergie-t. A sorban állókat Lindt csokikolyókkal kínálták és mindenkitől angolos udvariassággal elnézést kértek, hogy ilyen sokat kell várni.

Az írónő nem egyedül érkezett, testőrök, tolmácsok és segítők vették körül. Még órák múlva is mindenkihez volt egy kedves szava és mosolya, valamint mindenkitől megkérdezte, hogy kinek ajánlhatja könyvét. Aki kitartóan kivárta a sorát, nemcsak kézjegyét kaphatta a könyvbe, de fotót is készítettek számára, mely örök emlék marad.

A Szív iránytűje című könyv, melynek apropója kapcsán hazánkba érkezett, hősnőjét, Lady Margaretet Fergie a saját üknagynénjéről mintázta, és sok momentumot a saját életéből emelt bele. Tizenöt éve készült rá, hogy a szereplő utazását elmesélje. A kezdeti lökést az adta számára, hogy egyszer felkérték, vegyen részt a Who Do you Think You Are című műsorban. Bár nem vállalta el a fellépést, megtetszett neki az elképzelés, melyről a produkció szólt. Ekkor állt neki az ősei után kutatni, amely kapcsán találkozott először Lady Margarettel, szépapja és szépanyja, Buccleuch herceg és hercegnő második leányával. Rokonával közös a keresztnevük, a születésnapjuk is azonos hónapban van pár nap eltéréssel, valamint mindketten vörös hajúak.

De nem csak a Buccleuch hercegek szerepelnek ősei közül a könyvében. Powerscourt (Wingfield) hetedik vikomtja és vikomtesze is feltűnik történetében, akik a yorki hercegné ükszülei voltak. A duchess a kutatásai során ismerte meg egy másik ősét is, aki a tizenötödik században harcolt bátran I. Erzsébet királynőért. A hős kuzin szolgálataiért cserébe kívánhatott valamit az uralkodótól, és ő a sálat kérte, amit Erzsébet a nyakán viselt. Ez a sál van Wingfield nyakán az írországi Powerscourt-kastélyban található híres portrén.

Ezek az előzmények ihlették a hercegnőt könyve megírásában, mely az 1800-as évek derekán játszódik, és amelyben lázadó tette miatt a főhős Lady Margaret Montagu Douglas Scott kénytelen lemondani kiváltságos társadalmi helyzetéről, és az élete attól fogva vadonatúj mederben folyik tovább.

Aki szereti az angol monarchia különleges milliójét, az nem fog csalódni a viktoriánus korban játszódó könyv olvasásakor, jó szívvel ajánljuk karácsonyi ajándéknak, meglepetésnek.

Fotó: Frisshirek