2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Róna Péter szerint egyes termékek végleg eltűnhetnek, ha marad az árstop

frisshirek.hu, 2022. december 03. - 21:03
Róna Péter szerint egyes termékek végleg eltűnhetnek, ha marad az árstop
A közgazdász szerint „az árstopokkal az a baj, hogy ha hosszú ideig fennmaradnak, akkor a gazdaság szerkezetének átalakulását is hozhatják. Ez pedig nem feltétlenül kedvező irányt jelent” – idézi az ATV az Indexnek nyilatkozó a szakembert.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Előállhat az a helyzet is, hogy egyes árstopos termékek termelésével felhagynak a gazdák, és nemcsak átmenetileg, hanem véglegesen. Ez a folyamat visszahathat a piacra, és a munkaerőpiacra nézve egyaránt.

Róna Péter azt mondja, az árstop valóban lehet alkalmazni abban az esetben, ha az inflációs jelenség átmeneti.

Sajnos a helyzet az, hogy bár jövő tavaszra várhatóan elkezd az infláció Magyarországon is mérséklődni, nagyon magas szinten marad még jó ideig

– fogalmazott a közgazdász. Úgy véli, hogy a 10 százalékos infláció elérése 2023-ben nem reménytelen. 

Hangsúlyozta, „a jelenlegi 20-21 százalékos inflációból 3-5 százalékért felelősek az uniós szankciók”. Szerinte a magyar nemzetgazdaságban évtizedek óta van inflációs nyomás, amely az adórendszer reformjával lenne feloldható.

A közgazdász szerint ahhoz, hogy az állam fedezni tudja a kiadásait, az adórendszert drasztikusan át kellene alakítani, vissza kellene hozni a progresszív adóztatást.

A Magyarországon tevékenykedő multivállalatok adórátája 2,5 százalék, amelyből lehetetlen újratermelni mindazt, amire egy országnak szüksége van. A multik által fizetett adó erre a célra teljes mértékben elégtelen 

- tette hozzá.

fotó: facebook