2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -9o - -7o
Az ország 19 megyéjében

A bukaresti vezetők üdvözlik a holland kormány döntését Románia schengeni csatlakozása ügyében

frisshirek.hu, 2022. december 03. - 13:10
A bukaresti vezetők üdvözlik a holland kormány döntését Románia schengeni csatlakozása ügyében
Nicolae Ciuca román miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter üdvözölte pénteken, hogy a holland kormány pozitívan véleményezte Románia csatlakozását a schengeni térséghez, de az aznap megerősített osztrák elutasítást egyelőre nem kommentálták.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A román Agerpres hírügynökség szerint a holland kormány pénteken úgy döntött: jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni térséghez, de megakadályozza Bulgária felvételét, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter szerint Hollandia valószínűleg jövőre veszi ismét fontolóra a bolgár csatlakozás ügyét, de csak miután meggyőződött róla, hogy Bulgária jogállam, képes visszaszorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést, illetve meg tudja állítani a schengeni övezet határainál az illegális migrációt.

A román kormányfő egy Twitter-bejegyzésben üdvözölte a holland döntést.

Hollandia értékes partner hazánk számára. Határozott szándékunk, hogy továbbra is együtt fogunk dolgozni

- olvasható Ciuca bejegyzésében. A román külügyminiszter az elmúlt időszakban folytatott intenzív párbeszéd és Románia kiváló technikai felkészültségének tulajdonította a holland döntést, köszönetet mondva Wopke Hoekstra miniszternek.

A román vezetők egyelőre nem reagáltak Karl Nehammer osztrák kancellár pénteki bejelentésére, miszerint Bécs a migrációs válság drámai szintje miatt továbbra sem támogatja Bulgária mellett Románia csatlakozását sem az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezetbe. Ausztria arra hivatkozik, hogy több mint 100 ezer bevándorló kért náluk menedékjogot csak idén, háromnegyedüket viszont egyik EU-tagországban sem regisztrálták, holott a felméréseik szerint a migránsok 40 százaléka a Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezető útvonalon érkezik Ausztriába.

Az osztrák ellenkezésnek két hete Gerhard Karner szövetségi belügyminiszter adott hangot elsőként. Lucian Bode román belügyminiszter ezért múlt héten Bécsbe utazott, hogy meggyőzze osztrák kollégáját: az év első nyolc hónapjában a nyugat-balkáni útvonalon az Európai Unióba érkezett 128 ezer illegális bevándorló kevesebb mint 3 százaléka (3574 migráns) haladt át Románián. Bode azzal tért vissza Bécsből, hogy Karner megnyugtatta őt: a "schengeni bővítéssel kapcsolatos kijelentései nem irányultak Románia ellen".

A Hotnews.ro román hírportál pénteken azt írta, hogy a migrációs nyomásra hivatkozó osztrákok - Karner két héttel ezelőtti nyilatkozata dacára - csak Bulgária és Románia csatlakozása ellen emelnének vétót, de már nem ellenzik Horvátország felvételét a schengeni övezetbe. Nicu Stafanuta román európai parlamenti képviselő szerint ez azzal áll összefüggésben, hogy a horvátok múlt héten meghívták Krk szigetére az osztrák kancellárt, és megmutatták neki az ott működő cseppfolyósgáz (LNG)-terminált. A Hotnews által idézett román politikus szerint Nehammer megértette, hogy azon keresztül Ausztria is jelentős mennyiségű gázhoz juthat hozzá, ha nem akadályozza Horvátország felvételét a schengeni övezetbe.

Az uniós tagországok belügyminiszterei csütörtökön ülnek össze, és tárgyalnak Románia, Bulgária és Horvátország schengeni felvételéről. Az övezet kibővítését kizárólag az összes tagállam beleegyezésével határozhatják el.

fotó: pexels